Luister naar

De eerste vijf jaar van koning Willem-Alexander

Nieuws
Vandaag viert koning Willem-Alexander zijn 51e verjaardag. Maandag is het vijf jaar geleden dat hij zijn moeder opvolgde en als koning werd ingehuldigd. Een overzicht in woord en beeld van vijf jaar koningschap.
Willem Bouwman Willem Bouwman
vrijdag 27 april 2018 om 03:00
De eerste vijf jaar van koning Willem-Alexander
De eerste vijf jaar van koning Willem-Alexander anp / Olaf Kraak anp / Robin van Lonkhuijsenanp / Patrick van Katwijk anp / Remko de Waal anp / Robin van Lonkhuijsen anp royal images plus / Robin Utrecht

Een zwart moment

Zijn koningschap is nog maar vijf jaar oud, en toch heeft Willem-Alexander al twee zeer zwarte momenten meegemaakt. Op 12 augustus 2013 overleed zijn broer prins Friso, nadat hij anderhalf jaar in coma had gelegen als gevolg van een skiongeluk. Ook het neerstorten van een passagierstoestel van Malaysia Airlines met vluchtnummer MH17 op 17 juli 2014 was een gebeurtenis die volk en koning in diepe rouw dompelde. De ramp met de MH17 gebeurde in het oosten van Oekraïne en kostte 298 mensen het leven, onder wie 193 Nederlanders. Zes dagen later, op 23 juli, werden de lichamen van de eerste veertig slachtoffers naar Nederland teruggebracht. Om kwart voor vier ’s middags arriveerden zij op vliegbasis Eindhoven. Na het klinken van het trompetsignaal ‘Last Post’ en een minuut stilte werden de kisten een voor een uit het vliegtuig gedragen. Het koningspaar, geflankeerd door premier Rutte en vicepremier Asscher, was zichtbaar aangeslagen. Even hield Willem-Alexander de hand van Máxima vast.

Even voorstellen: uw nieuwe koning

Koning Willem-Alexander poseert met zijn echtgenote koningin Máxima en zijn moeder prinses Beatrix op het balkon van het Paleis op de Dam op 30 april 2013. Iets eerder, om 10.07 uur precies, had Beatrix afstand gedaan van de troon. In deftig Nederlands: zij was geabdiceerd. Zodra zij in de Mozeszaal van het paleis de Acte van Abdicatie tekende, werd Willem-Alexander koning. Zodra de pen was neergelegd, werd op het paleis het vaandel van Willem-Alexander gehesen. Vanuit de menigte op De Dam klonk gejuich. ‘Bea bedankt!’, werd er geroepen. Even later gingen de balkondeuren open en verscheen prinses Beatrix om de nieuwe koning voor te stellen aan het volk. ‘Enkele ogenblikken geleden heb ik afstand gedaan van de troon’, zei ze. ‘Ik ben gelukkig en dankbaar u te mogen voorstellen uw nieuwe koning: Willem-Alexander.’ De nieuwe koning was nog wat onder de indruk en vergat wat hij moest doen. ‘Even wuiven misschien’, zei z’n moeder. En dat deed hij toen.

Met de kinderen in Lech

Willem-Alexander en zijn gezin gaan jaarlijks op wintersport naar Lech in Oostenrijk. Bij die traditie hoort het fotomoment, waarop het gezin in een ongedwongen sfeer voor de camera’s verschijnt. Dit jaar vond de jaarlijkse fotosessie plaats op 26 februari, bij een temperatuur van -21 °C. Kroonprinses Amalia staat links in beeld. Naast haar v.l.n.r. prinses Alexia, koningin Máxima, koning Willem-Alexander en prinses Ariane. De meisjes waren die dag respectievelijk 14, 12 en 9 jaar oud. Toen hun vader zich een jaar eerder bij zijn vijftigste verjaardag op tv liet interviewen vroeg de interviewer of zijn dochters al aan het puberen waren. ‘Ze zijn aan het aftasten’, antwoordde Willem-Alexander. ‘Af en toe hoop ik dat ze een beetje harder zullen vechten. Dat is uiteindelijk voor de relatie na de puberteit alleen maar beter. Maar ze zitten echt nog aan het begin. Dat zal nog wel komen, denk ik.’ Bijna een jaar later, in Lech, was het misschien al zover.

Zingen met Guus Meeuwis

Het verschil tussen het koningschap van Beatrix en dat van Willem-Alexander is het meest zichtbaar op Koningsdag. Onder Willem-Alexander wordt het feest van de monarchie niet meer gevierd op 30 april, de verjaardag van zijn grootmoeder koningin Juliana, maar op 27 april, zijn eigen verjaardag. Waar Beatrix twee dorpen of steden bezocht en er langs ­folkloristische taferelen wandelde, bezoekt Willem-Alexander meestal een stad en gaat het niet alleen om de folklore. Zowel onder Beatrix als onder Willem-Alexander is het een mooie, vrolijke dag waarop het volk alle gelegenheid krijgt om de koning en zijn familie van nabij te zien. Willem-Alexander geniet zichtbaar van het contact met het volk. Tijdens Koningsdag 2017 in Tilburg deed hij mee met een optreden van Guus Meeuwis, die het nummer ‘Proosten’ zong. Het was een toepasselijk lied, want Willem-Alexander vierde die dag zijn vijftigste verjaardag. Hier zingen Willem-Alexander en zijn gezin met Guus Meeuwis mee.

Gelukkig met Máxima

Koning Willem-Alexander is ondenkbaar zonder zijn echtgenote Máxima. Hijzelf zou het niet anders willen. ‘Ik besef hoe intens gelukkig ik ben met de steun van mijn vrouw, Máxima’, sprak hij tijdens de inhuldigingsplechtigheid op 30 april 2013. Enkele dagen eerder had hij krachtig afstand genomen van de suggestie dat hij en Máxima een duobaan zouden krijgen. ‘Absoluut niet. Er is maar één koning in Nederland.’ Máxima is aanwezig, door haar uitstraling, haar intelligentie en haar betrokkenheid, maar wel naast of iets achter haar man. Ze neemt geregeld de zaken waar. Zo woonde ze de uitvaart bij van de Thaise koning Bhumibol. Máxima heeft ook haar eigen werk. Zij is de speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de VN voor ‘inclusieve financiering en ontwikkeling’. In die hoedanigheid bezocht ze vorige week de voorjaarsvergadering van de Wereldbank in Washington. Ze deed dat zoals men in Nederland van haar gewend is: intelligent, betrokken en met flair.

Betrokken bij veteranen

Willem-Alexander vervulde zijn dienstplicht bij de Koninklijke Marine en was onder meer ­reserve-commodore van de Koninklijke Luchtmacht. Sinds hij koning is, bekleedt Willem-Alexander geen militaire functies meer, maar zijn betrokkenheid bij de krijgsmacht is onverminderd groot gebleven. Op veteranendag, de laatste zaterdag van juni, neemt hij samen met de minister van Defensie een defilé af van oud-militairen uit de Tweede Wereldoorlog en van oud-militairen die betrokken waren bij vredesmissies in bijvoorbeeld Libanon en Bosnië. Veteranendag werd ingesteld na het overlijden van de grootvader van Willem-Alexander, prins Bernhard, bijgenaamd ‘de veteraan der veteranen’. Bernhard was tot op hoge leeftijd betrokken bij het wel en wee van de veteranen. Ook Willem-Alexander gaat op veteranendag graag in gesprek met de veteranen en hun familie. Op de veteranendag van 24 juni 2017 nam hij, gekleed in een uniform van de Koninklijke Landmacht, alle tijd voor een praatje met een bejaarde veteraan.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
'Bezwaar maken tegen nieuwbouw is volkssport nummer één aan het worden', zegt demissionair minister Hugo de Jonge.

Minister Hugo de Jonge: 'Boze buurmannen maken veel geluid, maar de mensen in de knel hoor je niet'

Boze buren die bezwaar maken tegen nieuwbouwprojecten, trekken te vaak aan het langste eind, vindt minister Hugo de Jonge. ‘We kennen toch allemaal wel jongeren die staan te springen om een woning?’

Twee van de initiatiefnemers: Femmetje de Wind en Huub Stapel.

'Allemaal een oranje keppel, op Koningsdag!' BN-ers komen in actie tegen golf van antisemitisme

De Joodse gemeenschap een hart onder de riem steken en de zwijgende meerderheid een stem geven, dat is het doel van 'Wij zijn allemaal oranje', een actie die plaatsvindt op Koningsdag.

Nieuwbouwprojecten lopen in meer dan 4 van de 5 gemeenten tegen bezwaren aan, zoals hier in de gemeente Bergen (NH). Bezwaarprocedures worden vooral door omwonenden begonnen.

Woningzoekende de dupe van bezwaarmakende burger. 'Omwonenden accepteren steeds minder'

Het is demissionair minister Hugo de Jonge een doorn in het oog: buurtbewoners die de bouw van nieuwe woningen tegen willen houden. Maar hoeveel woningen worden door bezwaren vertraagd, en wat zit er achter?

Duikers plaatsen koraal in het grote aquarium van Burgers' Ocean in Arnhem.

Burgers' Ocean vangt bedreigd koraal op in aquarium en gaat bouwen aan 'reservepopulatie'

Hoe stop je de verwachte verdwijning van belangrijke koraalriffen aan het eind van deze eeuw? Stop ze in grote aquaria wereldwijd, is de gedachte achter het project World Coral Conservatory (WCC).

Een kind wordt gevaccineerd tegen onder meer mazelen. De vaccinatiegraad daalt in Nederland steeds verder.

Hoe bezorgd moeten we zijn over toename van mazelen? 'Nog geen epidemie, wel waakzaam zijn'

Nederland kampt met een opleving van mazelen. Het RIVM heeft een team van deskundigen samengesteld als dijkwacht voor deze besmettelijke ziekte. Hoe bezorgd moeten we zijn en hoe hangt de vlag er bij jou in de buurt bji?

Afgeschermde en bewaakte Israëlische ambassade in Den Haag.

Koranverbrandingen en oorlog Israël-Hamas vergroten kans op terroristische aanslag in Nederland

De kans op een jihadistische aanslag in Nederland is afgelopen jaar toegenomen, schrijft inlichtingendienst AIVD. Actuele gebeurtenissen als koranvernielingen en de oorlog tussen Israël en Hamas spelen daarbij een belangrijke rol.