Direct naar artikelinhoud

Na vier weken was er nog geen reactie op mijn aanvraag

Columnist Jacq. Veldman schrijft wekelijks over het kantoorleven, dat ze uit eigen ervaring kent.

Kantoorleven
Beeld Anp

Alles gaat tegenwoordig met één druk op de knop hè, en zo hoefde ik na het doorlopen van het digitale proces slechts nog het aanvraagformulier af te drukken, een handtekening van mijn manager te vragen en het formulier op een locatie donders ver weg af te leveren.

Ik hijgde uit. Toen klopte ik op de deur, liep naar het enige bureau in de ruimte, de man achter het bureau sprong op, rende in de richting van de deur waar ik zojuist doorheen was gekomen en posteerde zich achter een hoge balie. Ik volgde hem, wat moet je. Daar stonden we, met de balie tussen ons in. 'Worden jullie vaak geslagen of zo', vroeg ik verbaasd. Nee, dat niet.

Na vier weken was er nog geen reactie op mijn aanvraag. Ik mailde de man van de balie. Zijn reply was precies zo afgemeten als je van een man met een balie kunt verwachten: 'De aanvraag is verwerkt in de systemen.' Het was mij onduidelijk wat dit inhield, maar ik moet zeggen: het idee van één zo'n flutformuliertje en dan te maken krijgen met méérdere systemen, dat boezemde mij wel enig ontzag in. Maar na nog eens vier weken wachten was dat ontzag wel zo'n beetje gezakt. Ik mailde de balieman opnieuw. En toen bleek dat mijn aanvraag kwijt was. Van de aardbodem verdwenen. Excuses voor het ongemak.

Iemand in mij wilde zich nu graag verliezen in sneue overpeinzingen (was het formulier nog in leven, voelde het zich verloren, zou het graag willen worden opgehaald uit het universum van zoekgeraakte formulieren, etc.) maar deze persoon sloeg ik neer. 'Ik zal het héle proces dan opnieuw gaan doorlopen', mailde ik afgemeten terug. Erachter plaatste ik twee uitroeptekens. Direct haalde ik het tweede uitroepteken weg. Daarna ook het eerste. De punt die ik uiteindelijk zette, was een stuk serieuzer of, als je er nét iets anders naar keek, van een kalme onheilspellendheid.

Ik begreep ook ineens die balie.