Direct naar artikelinhoud

4 oranje routes: van chique vintage naar meters bier

Botsautootjes, Ronnie Flex en de beste tweedehands spullen; waar moet je zijn op Koningsdag? De leukste routes in vier windstreken.

De file van boten op de grachten is altijd een feest om naar te kijken, vanaf de kant.Beeld ANP

NOORD: relatief rustig, en alternatief

Koningsdag is natuurlijk hét moment om in volledig vloekend oranje plunje 'lekker gek' te doen met beschonken feestvierders, terwijl je bezonnebrilde vrienden lomp staan te hossen in de massa. Maar heb je daar geen zin in? Ga dan vooral naar Noord.

Daar is het, naast vrijmarkten in bijvoorbeeld de Van der Pekstraat en het Noorderpark, relatief rustig.Wie toch behoefte heeft aan - lichtelijk alternatieve - feestvreugde, vindt dat op het het gehele NDSM-terrein, waar de lokale horeca gezamenlijk een kindvriendelijk 'festival' organiseert.

Zo is er een kindervrijmarkt op de helling, verzorgt Trammeland een open podium (oordoppen mee!), en mag je een beetje rauwdouwen in de botsautootjes van De Karnival, die je op Flintstoneske wijze zelf moet aandrijven met de voeten. Even verderop, bij Noorderlicht en op het strandje van Pllek staan de hele dag live bandjes te spelen.

Atelier van Lieshout opent tijdens Koningsdag officieel het kunstwerk Ferrotopia op de NDSM-werf, waar je zelf ijzer mag smeden (pas op drank!) en ter plekke wordt de auto van de eigenaar van Pllek in elkaar geperst (14.30 uur).

Klinkt zelfs dát je nog allemaal te georganiseerd in de oren? Toog dan naar het onlangs heropende Sociëteit Sexyland, waar je in een Duitse garden 'bier bij de meter' bestelt en je verder helemaal niks hoeft. Zoals de feestploeg daar zelf zegt: 'Geen zin om zien en gezien te worden? Kom hier zitten en zuipen.'

Eerst stond kunstinstallatie Ferrotopia voor de deur van het Centre Pompidou in Parijs. Nu is het te zien op het NDSM-terrein, en kun je met de kunstenaars metaalbewerken.Beeld anp

WEST: Vintage parels en ander vuurwerk

Naast het Westerpark en het Westergasterrein is het dieper in west ook goed vertoeven op Willy's verjaardag. Begin op de Jan Eef voor de beruchte vrijmarkt. Vooral Radijs, net over de Admiralengracht, is de plek om tweedehands pareltjes in te slaan. Dan heb je dat alvast gehad.

Loop door naar Terrasmus in het Erasmuspark voor een combinatie van zon, blote voeten en live-muziek. En genoeg verschillende soorten bier om je Koningsnachtkater als sneeuw voor de zon te laten verdwijnen. De 10-koppige band Sama Cosa zorgt met Afrofunk en swingende Latin muziek voor een zomerse start van Koningsdag.

Struin met een buik vol bier en de zon op je bol door richting Bos en Lommer. Misschien is het handig om hier voor een appel en een ei een fiets op de kop te tikken want de afstanden nemen toe. Fiets door naar Westside Slotermeer aan de Burg. De Vlugtlaan. De Caribische sounds van drumband No Spang klinken hier over het plein terwijl je rommelt tussen de tweedehands spulletjes.

Honger? Geen stress, de keuken van Westside slingert er op hoog tempo Surinaamse snacks uit. Terwijl de drums nagalmen in je oren is het tijd om een keuze te maken.

Naar het zuiden, bij de noordoever van de Sloterplas, barst om 22.00 uur een vuurwerkshow los. Perfect om teut in het gras je Koningsdag af te sluiten. Moet je nog niet denken aan een afsluiter, fiets dan door naar Bret bij Station Sloterdijk om flink te dansen. Dat kan maar tot 20.00 uur, daarna gaat het feest tot 's morgens vroeg door in technobunker Shelter in Noord.

Terrasmus zorgt voor een zomerse start van KoningsdagBeeld Terrasmus

ZUID: Blokfluiten en bitterballen

Ben je een koopjesjager en vind je het niet erg om vroeg je nest uit te komen (of gewoon na Koningsnacht in één ruk door te gaan)? Dan mag je de vrijmarkt op de Apollolaan niet missen. Hier vind je de 'afdankertjes' van chic Zuid, voor een prikkie. 

Inkakker? Op weg naar de volgende Koningsdagklassieker - het Vondelpark - valt genoeg koffie, thee en lekkers te halen. Zo niet, dan in het Vondelpark zelf wel. Je moet je door wat valse violen en uit de bocht vliegende blokfluiten werken, maar de kindervrijmarkt blijft immer charmant en aan huisgemaakte cake en koek geen gebrek. 

Wordt het je te druk? Wandel dan door de Pijp naar het Sarphatipark: waar je je in een soort mini Vondelpark waant. Vergeet niet af en toe wat kinderen een beetje kleingeld toe te stoppen, vinden ze leuk. 

Op naar de nog altijd onontdekte Maasstraat: waar naast een vrijmarkt ook een springkussen voor kinderen en friet, bier en bitterballen voor volwassenen klaar staan.

Zin om te dansen? Zorg dat je een kaartje hebt voor een van de vier grote Koningsfeesten, in Zuid is dat Kingsland Festival bij de Rai. Daar treden artiesten als Hardwell, Yellow Claw, Lil Kleine, Ronnie Flex en Kriss Kross Amsterdam op. Feest.

Of probeer de schakende jeugd in het Vondelpark te verslaan!Beeld anp

OOST: Live muziek en Surinaamse snacks

Het Bredewegfestival met z'n talloze uitgestalde kleedjes vol zelfgemaakte prullaria en afgestofte meuk van de zolder is een fijn begin van de ochtend. Je kan zonder ontbijt de deur uit, want je pikt onderweg wel een versgeperste jus d'orange of een straffe bak koffie mee. En voor de zoetekauw: in de Watergraafsmeer stikt het van het loslopend ambachtelijk, geglazuurd gebak.

Vervolg je weg over de Linnaeusstraat waar kraampjes met tweedehands goed in hoog tempo worden afgewisseld door toko's vol Surinaamse lekkernijen. Eenmaal voorbij het Tropenmuseum is de oversteek naar het Artisplein makkelijk gemaakt. Daar komen buurtkinderen traditiegetrouw met muziekinstrumenten en afgedankte boeken en kleding bijeen.

Toe aan een beetje rust? Wandel via het Entrepotdok richting de Indische Buurt. Pik ergens wat calorieën mee want eenmaal op de Javastraat barst het festijn weer los. Live bands verzorgen de muziek terwijl je tussen de laatste restanten vrijmarkt scharrelt naar fijne koopjes.

Haast je dan weer richting de Watergraafsmeer want om 17.00 uur start het optreden van De Biet bij restaurant La Vallade op de Ringdijk. Het is wetenschappelijk bewezen dat deze de band de fijnste sixties covers verzorgd. Al swingend Koningsdag afronden, wat wil een mens nog meer?

Rondom de Bredeweg en Hogeweg in de Watergraafsmeer komen bijzondere optochten voorbijBeeld Bredewegfestival

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.