Luister naar

Abonnementsfiets kleurt studentensteden

Nieuws
Het aantal Nederlanders met een fietsabonnement neemt snel toe, vooral in de Randstad. Wat verklaart de populariteit van deze fietshuurdienst?
Rens Blom redactie vk
maandag 23 april 2018 om 03:00
Swapfietsenpop-up in de Breedstraat te Utrecht.
Swapfietsenpop-up in de Breedstraat te Utrecht. Raymond Rutting

Utrecht

Swapfiets, dat drie jaar geleden werd opgericht door een vriendengroep van oud-studenten uit Delft, timmert met bijna 33.000 gebruikers in achttien steden (zestien in Nederland en twee in België) flink aan de weg. Het bedrijf is veruit de grootste aanbieder van zogeheten abonnementsfietsen, waarvoor je een vast bedrag per maand betaalt, inclusief service zoals snelle reparaties. Het huren van een omafiets met een kenmerkende blauwe voorband kost 15 euro per maand – 12 euro voor studenten.

Verwar de Swapfiets niet met een leasefiets of deelfiets, benadrukt Swapfiets-directeur Steven Uitentuis. ‘Aan een leasefiets zit vaak een huurcontract van vier jaar vast en een deelfiets deel je met andere gebruikers. Van een Swapfiets heeft alleen de abonnementshouder een fietssleutel.’

zekerheid, gemak

Volgens Uitentuis is de opzegtermijn van een maand een belangrijke factor in het succes van Swapfiets. Abonnementsdiensten spelen in op de behoefte van mensen aan zekerheid en gemak. Swapfiets repareert of vervangt de meeste kapotte fietsen die huurders binnenbrengen binnen twaalf uur. Klanten hoeven volgens Uitentuis daarom nooit naar de fietsenmaker. De Swapfiets heeft een dubbel slot (ketting en ring) en zou door zijn opvallende uiterlijk (felblauwe voorband) minder aantrekkelijk zijn voor fietsendieven (beweert Uitentuis). Als de fiets toch wordt gestolen, krijgt de huurder voor vier tientjes een nieuw exemplaar. Mits hij kan aantonen (door zijn fietssleutel te laten zien) dat de fiets op slot stond toen de dief toesloeg.

‘Dat is ideaal’, vertelt Butet Tamba (27) in de kleine pop-upwinkel van Swapfiets in Utrecht. ‘Mijn eigen fiets werd minstens drie keer per jaar gestolen. De 15 euro die ik nu maandelijks betaal, haal ik eruit omdat ik nu geen nieuwe fietsen meer hoef te kopen.’

Ook student Road Neuteboom (24), die de winkel in loopt met een knalrode, kapotte Swapfiets, heeft een financiële afweging gemaakt. ‘De tijd die het mij kost een fiets te repareren, is ook geld waard. In vergelijking met een eigen fiets is een abonnement maar iets duurder en het scheelt mij kopzorgen.’

Budgetvoorlichtingsinstituut Nibud snapt dat mensen graag wat meer betalen voor service, maar wijst erop dat klanten aan het einde van de maand niets terugkrijgen als zij geen (reparatie)kosten hebben gemaakt. Een woordvoerder: ‘Stel dat je als student vier jaar lang een Swapfiets-abonnement hebt, dan ben je aan het einde bijna 600 euro kwijt. Het is de vraag of je dat ook betaald zou hebben voor een goede tweedehands fiets die af en toe naar de fietsenmaker moet en die een keer gestolen wordt.’ Vier jaar doen met één of twee stadsfietsen: dat lukt maar weinig mensen. Twaalf euro per maand betalen voor een Swapfiets met bijbehorende garanties is volgens consumentenvoorlichter Kees Bakker van de Fietsersbond daarom een goede keuze voor studenten. Bakker testte de fiets onlangs en spreekt van ‘een prima, maar vrij simpele fiets die echt voor de stad bedoeld is’. Wie lang met zijn fiets wil doen en/of grotere afstanden wil afleggen, kan volgens hem beter een ander model kopen.

minder zwerffietsen

De Fietsersbond hoopt dat de opkomst van fietsabonnementen ook het aantal zwerffietsen in de grote steden vermindert. Gemeenten knippen wrakken weg en vissen ze uit grachten; tijdrovende werkzaamheden die de samenleving volgens schattingen zo’n honderd euro per opgeruimde fiets kosten. Het achterhalen van de eigenaren van zogeheten weesfietsen is bovendien lastig. Abonnementsfietsen die om welke reden dan ook in het gemeentedepot belanden, zijn eenvoudiger te herleiden naar de verhuurder en daarmee naar de gebruiker, redeneert de fietsvereniging.

Het is nog te vroeg om te voorspellen of de abonnementsfiets een tijdelijk fenomeen is of een nieuw tijdperk inluidt. Swapfiets-directeur Uitentuis gelooft heilig in dat laatste (‘We gaan van bezit naar gebruik’, filosofeert hij over de samenleving van morgen) en mikt dit jaar op duizenden nieuwe gebruikers. Volgens Kees Bakker van de Fietsersbond werkt het verdienmodel van verhuurders goed in de stad omdat daar veel klanten dicht bij elkaar wonen, maar is het buiten de steden ‘een stuk ingewikkelder en duurder om bijvoorbeeld snel reparaties uit te voeren’. Zolang daar geen oplossing voor komt, verwacht hij niet dat half Nederland straks op een abonnementsfiets rijdt. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.

ChristenUnie-fractievoorzitter Bikker tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer op 26 maart. Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

ChristenUnie doet aangifte na derde bekladding van partijbureau in een week tijd

Voor de derde keer in enkele dagen werd het partijkantoor van de ChristenUnie woensdagochtend tijd beklad met pro-Palestijnse leuzen. Aanvankelijk wilde de partij geen aangifte doen, maar heeft dat nu alsnog gedaan.

'Bezwaar maken tegen nieuwbouw is volkssport nummer één aan het worden', zegt demissionair minister Hugo de Jonge.

Minister Hugo de Jonge: 'Boze buurmannen maken veel geluid, maar de mensen in de knel hoor je niet'

Boze buren die bezwaar maken tegen nieuwbouwprojecten, trekken te vaak aan het langste eind, vindt minister Hugo de Jonge. ‘We kennen toch allemaal wel jongeren die staan te springen om een woning?’

Twee van de initiatiefnemers: Femmetje de Wind en Huub Stapel.

'Allemaal een oranje keppel, op Koningsdag!' BN-ers komen in actie tegen golf van antisemitisme

De Joodse gemeenschap een hart onder de riem steken en de zwijgende meerderheid een stem geven, dat is het doel van 'Wij zijn allemaal oranje', een actie die plaatsvindt op Koningsdag.