Luister naar

Boombunkers leveren Apeldoorn prijs Europese bomenstad van het jaar op

Nieuws
Apeldoorn mag zich een jaar lang European City of Trees, oftewel, Europese bomenstad noemen.
Marinde van der Breggen van der ..
maandag 23 april 2018 om 03:00

Apeldoorn

Apeldoorn mag zich een jaar lang European City of Trees, oftewel, Europese bomenstad noemen.

De Gelderse stad liet Breda en Dordrecht achter zich in de verkiezing die elk jaar gehouden wordt door de Europese koepelorganisatie van boomspecialisten, EAC. De jury roemde niet alleen de groene uitstraling van Apeldoorn, maar ook de ruim 350 ‘boombunkers’. Die ondergrondse constructies fungeren als een soort grote bloempot die de boomwortels genoeg groeiruimte, grond, lucht en water bieden, maar tegelijkertijd sterk genoeg zijn om een vrachtwagen te kunnen dragen.

De vakjury, bestaande uit acht boomspecialisten uit heel Europa, bracht begin april een bezoek aan Apeldoorn. De juryleden bekeken onder meer het Stationsplein – volgens de gemeente de ‘toegangspoort naar de Veluwe’. Op het plein staan vliegdennen, bomen die de zandvlakte van de Veluwe bijeenhouden. In het donker wordt het kunstwerk ‘Reizend zand’ zichtbaar; miljoenen ledlampjes die samen de zandvlakte uitbeelden.

Wethouder Mark Sandmann is ‘ongelooflijk blij’ met de titel voor zijn stad. Hij noemt het een ‘prachtige kroon op het werk’ van Anton Dekker, de man die in de jaren negentig de ‘bomenbunker’ bedacht. ‘Een terechte eer voor zijn innovatieve ideeën en een mooie afronding van zijn carrière.’

Dat dit jaar drie Nederlandse steden in de race waren voor de prijs van beste Europese bomenstad, komt doordat de verkiezing elk jaar wordt gehouden in het land waar de EAC vergadert. Vorig jaar streek het gezelschap neer in Slowakije, waar de stad Trnava de prijs kreeg. Op 8 juni zal de burgemeester van die stad de prijs officieel overhandigen aan Apeldoorn.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De Q-koorts is aangetroffen op een boerderij met melkschapen.

Q-koorts in Gelderland: hoe groot is het risico voor de mens? Vier vragen

Voor het eerst sinds 2016 is in Nederland Q-koorts aangetroffen bij Nederlandse melkgeiten en melkschapen. De bacterie besmette in het verleden duizenden Nederlanders, van wie een deel jaren later nog worstelt met de medische nasleep.

Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.

ChristenUnie-fractievoorzitter Bikker tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer op 26 maart. Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

ChristenUnie doet aangifte na derde bekladding van partijbureau in een week tijd

Voor de derde keer in enkele dagen werd het partijkantoor van de ChristenUnie woensdagochtend tijd beklad met pro-Palestijnse leuzen. Aanvankelijk wilde de partij geen aangifte doen, maar heeft dat nu alsnog gedaan.

'Bezwaar maken tegen nieuwbouw is volkssport nummer één aan het worden', zegt demissionair minister Hugo de Jonge.

Minister Hugo de Jonge: 'Boze buurmannen maken veel geluid, maar de mensen in de knel hoor je niet'

Boze buren die bezwaar maken tegen nieuwbouwprojecten, trekken te vaak aan het langste eind, vindt minister Hugo de Jonge. ‘We kennen toch allemaal wel jongeren die staan te springen om een woning?’