Luister naar

OM vervolgt ex-bestuurders ANPV

Nieuws
Het Openbaar Ministerie in Den Haag gaat twee voormalige bestuurders van politievakbond ANPV vervolgen.
Willem Feenstra redactie vk
maandag 23 april 2018 om 03:00

Amsterdam

Dat bevestigt een woordvoerder van het OM naar aanleiding van berichtgeving in het AD. Volgens die krant worden zij verdacht van gesjoemel met politiegelden, belangenverstrengeling en het indienen van onjuiste declaraties. Oud-voorzitter Geert P. zou een van de verdachten zijn.

Na de fraude bij de centrale ondernemingsraad (COR) van de politie en de verduisteringszaak rond de Amsterdamse politiecommissaris Ad Smit is de vervolging van de vakbondsbestuurders een nieuwe vlek op het blazoen van de politie.

Volgens het AD zouden bestuursleden van de politiebond misbruik hebben gemaakt van geld van de SAOP, een stichting van werkgevers en werknemers die de scholing van politiemensen probeert te verbeteren. Door veel te hoge kilometervergoedingen te rekenen, zouden de bestuursleden hun inkomsten hebben opgekrikt.

Ook zou er onderzoek zijn gedaan naar mogelijke belangenverstrengeling van oud-voorzitter Geert P. Hij zat als psycholoog in een commissie die beoordeelt of agenten recht hebben op vergoedingen vanwege een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Tevens zou hij betrokken zijn geweest bij een bedrijf dat agenten begeleidt bij het indienen van claims tegen de politie vanwege PTSS.

Justitie wil de beschuldigingen niet bevestigen. ‘Over de precieze verdenkingen doen we geen mededelingen’, aldus een woordvoerder. ‘Het klopt dat we twee voormalige bestuursleden van de ANPV gaan vervolgen. Over een derde verdachte moeten we nog een beslissing nemen.’

Als vakbondsvoorzitter maakte Geert P. zich geregeld boos over de hoge salarissen van topfunctionarissen bij de politie. Volgens hem zou de politietop het goede voorbeeld moeten geven. ‘Voor agenten is het onverteerbaar dat hun bazen meer verdienen dan de minister’, zei hij daarover.

Ook haalde P. in 2016 uit naar het OM. Volgens hem zou het OM voorzichtiger moeten zijn met het in de verdachtenbank plaatsen van agenten. Hij vond dat justitie bijdroeg aan een slecht imago van de politie. Geert P. was zaterdag niet bereikbaar voor commentaar. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Koningin Juliana neemt deel aan de Drentse fietsvierdaagse in juli 1975.

Dankzij een voorvader van Willem-Alexander ligt Ter Apel niet in Drenthe. Dat vonden de Drenten niet fijn

De Oranjes hebben op vele wijzen hun stempel op Drenthe gedrukt. Zonder Willem I had Ter Apel bij Drenthe behoord, inclusief het opvangcentrum voor asielzoekers.

De Q-koorts is aangetroffen op een boerderij met melkschapen.

Q-koorts in Gelderland: hoe groot is het risico voor de mens? Vier vragen

Voor het eerst sinds 2016 is in Nederland Q-koorts aangetroffen bij Nederlandse melkgeiten en melkschapen. De bacterie besmette in het verleden duizenden Nederlanders, van wie een deel jaren later nog worstelt met de medische nasleep.

Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.

ChristenUnie-fractievoorzitter Bikker tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer op 26 maart. Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

ChristenUnie doet aangifte na derde bekladding van partijbureau in een week tijd

Voor de derde keer in enkele dagen werd het partijkantoor van de ChristenUnie woensdagochtend tijd beklad met pro-Palestijnse leuzen. Aanvankelijk wilde de partij geen aangifte doen, maar heeft dat nu alsnog gedaan.