Direct naar artikelinhoud

President Nicaragua trekt omstreden sociale hervormingen in na massale betogingen

Een confrontatie tussen betogers en de oproerpolitie in de stad Managua, Nicaragua.Beeld AFP

President Daniel Ortega van Nicaragua wil de aanpassingen in het sociale stelsel van het land toch niet doorvoeren. Dat maakte Ortega bekend tijdens een televisietoespraak. Het is vanwege de omstreden wetswijziging al dagen onrustig in het Zuid-Amerikaanse land. Bij de aanhoudende protesten zijn al elf doden gevallen.

De ongeregeldheden braken woensdag uit. Gepensioneerden gingen de straat op omdat de regering de pensioenen wil versoberen en de bijdragen van werknemers aan de sociale zekerheid wil verhogen. Steeds meer Nicaraguanen, onder wie duizenden studenten, sloten zich in de afgelopen dagen bij de protesten aan.

Tijdens de protesten werden vele winkels vernield en geplunderd. Er hangt paniek in de lucht. Ines Espinoza, een inwoonster van hoofdstad Managua, zegt dat gezien de huidige situatie de mogelijkheid bestaat dat er geen eten meer beschikbaar zal zijn. De inwoners willen zich voorbereiden op een aanslepende crisis.

President Nicaragua trekt omstreden sociale hervormingen in na massale betogingen
Beeld AFP

Eén van de slachtoffers is de journalist Ángel Eduardo Gahona. Hij kreeg een kogel door het hoofd toen hij zaterdag opnamen maakte van protesten in de Caribische stad Bluefields. Hij zou door de politie zijn neergeschoten.

President Nicaragua trekt omstreden sociale hervormingen in na massale betogingen
Beeld AFP

De protesten waren gericht tegen een verhoging van de socialezekerheidsbijdragen van werknemers en werkgevers, en een verlaging van de pensioenen. Nicaragua is het op een na armste land van Latijns-Amerika. Het minimumloon bedraagt ongeveer 170 Amerikaanse dollar per maand. 

Daniel Ortega, president van NicaraguaBeeld EPA