Direct naar artikelinhoud

Landelijke Organisatie Verkeersslachtoffers: 'Onderzoek naar bloed van dode veroorzaker ongeluk moet kunnen'

Ook van overleden veroorzakers van verkeersongelukken moet kunnen worden vastgesteld of er alcohol en/of drugs in het spel waren. Dat wil de Landelijke Organisatie van Verkeersslachtoffers (LOV). Zo'n onderzoek is nu niet mogelijk: in de Grondwet is de onaantastbaarheid van het lichaam verankerd.

Landelijke Organisatie Verkeersslachtoffers: 'Onderzoek naar bloed van dode veroorzaker ongeluk moet kunnen'
Beeld ANP

De Landelijke Organisatie van Verkeersslachtoffers noemt twee redenen waarom het belangrijk is vast te stellen of de dode dader onder invloed was. Voorzitter Elly Winkel: 'Het helpt de nabestaanden van de slachtoffers bij het verwerkingsproces als ze daarover niet in onzekerheid verkeren.'

Omdat alcohol- en drugsgebruik nu niet worden vastgesteld als de veroorzaker om het leven is gekomen, is ook niet bekend hoeveel dodelijke ongelukken daardoor worden veroorzaakt. Winkel: 'We hebben het gevoel dat het aantal verkeersslachtoffers door dronken automobilisten stijgt, met name door de komst van Polen en Bulgaren die met alcohol op achter het stuur gaan.' Een politiewoordvoerder vermoedt dat het gaat om 11 tot 24 procent van het totaal aantal dodelijke slachtoffers.

Een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie zegt dat minister Dekker in het kader van de modernisering van het Wetboek van Strafvordering wil onderzoeken of onder bepaalde voorwaarden alcohol- of drugsgebruik ook na de dood van de verdachte mag worden vastgesteld.