Direct naar artikelinhoud
Langs de velden

Degradatie dichterbij voor De Dijk en eerbetoon bij hockey

Terwijl De Dijk afstevent op degradatie, is het kampioenschap voor de handbalsters van VOC in zicht. Dit gebeurde er dit weekend op de Amsterdamse sportvelden.

IJsselmeervogels speler Robbert Olijfveld scoort de 4-3 onder de Dijk speler Roy Pistoor doorBeeld Proshots

De kans dat De Dijk volgend seizoen in de tweede divisie speelt, wordt met de week kleiner. De ploeg van coach Jochem Twisker staat na de 4-3 nederlaag bij IJsselmeervogels nog altijd voorlaatste en heeft met vijf wedstrijden te gaan vier punten achterstand op de zestiende plaats, die recht geeft op nacompetitie voor lijfsbehoud. In Spakenburg stond De Dijk na de eerste helft met 3-1 achter (doelpunt De Dijk van Lars Raaijen). Damian Menzo en Tony Tol brachten de Amsterdammers in de tweede helft weer langszij: 3-3. Toch ging De Dijk met lege handen naar huis, want acht minuten voor tijd maakte IJsselmeervogels de winnende 4-3.

Derdedivisionist OFC heeft van de licentiecommissie van de KNVB een punt in mindering gekregen. De straf is opgelegd op omdat de club uit Oostzaan de jaarstukken van het seizoen 2016-2017 niet op tijd had ingeleverd. OFC won dit weekeinde door doelpunten van Edip Biberoglu en Romano de Jonge met 2-1 van Hercules uit Utrecht en maakt op de vijfde plaats met vijf duels te gaan nog kans op de nacompetitie voor promotie naar de tweede divisie.

JOS Watergraafsmeer heeft slechte zaken gedaan in de strijd om het kampioenschap in de zondag eerste klasse. De ploeg van coach Roy van der Mije verloor na een 2-0 voorsprong met 4-3 van Hoofddorp. Omar Limon, Davey Claus en Reggie Schaap maakten de doelpunten voor JOS dat de achterstand op koploper Fortuna Wormerveer zag oplopen tot negen punten. De Amsterdammers hebben wel een wedstrijd minder gespeeld. Voor JOS was het al de derde wedstrijd op rij die niet werd gewonnen. Over twee weken staat voor JOS de topper tegen Fortuna op het programma.

Basketbal

Het seizoen is al voor de play-offs voorbij voor de basketballers van Apollo. De Amsterdammers verloren dit weekeinde met ruim verschil van zowel Leiden (87-60) als van Groningen (90-61) en eindigden op de zevende plaats in de basketballeague. De beste zes ploegen plaatsten zich voor de play-offs. Apollo-coach Patrick Faijdherbe weet waar het mis is gegaan. "We hebben een leuk team en spelen af en toe leuk basketbal," aldus Faijdherbe. "Winnen was dit jaar voor ons alleen heel moeilijk. Dan loop je achter de feiten aan."

Winnen was dit jaar voor ons heel moeilijk
Apollo-coach Patrick Faijdherbe

Handbal
De handbalsters van VOC kunnen volgende week zondag voor het tweede jaar op rij landskampioen worden. De ploeg uit Amsterdam-Noord won de eerste wedstrijd in de finale in en tegen Dalfsen met 29-23. VOC legde de basis voor de overwinning in de laatste zeven minuten van de eerste helft toen een 9-6 achterstand werd omgebogen in een 13-9 voorsprong bij rust. In de tweede helft kwam de zege geen moment meer in gevaar. VOC kan zondag in sporthal Elzenhagen bij winst de tweede titel op rij en de zesde titel in de clubhistorie binnenhalen. Bij een nederlaag volgt een week later een beslissingsduel, opnieuw in Amsterdam.

Hockey

De hockeyers van Pinoké moeten volgende week in de laatste competitiewedstrijd bij Den Bosch winnen om play-outs om lijfsbehoud nog te kunnen ontlopen. Pinoké staat na de 6-3 nederlaag in de derby tegen Amsterdam op de tiende plaats en die plek betekent nacompetitie. Mirco Pruyser (drie), Justin Reid-Ross (twee) en Boris Burkhardt maakten de doelpunten voor Amsterdam. Derck de Vilder, Camil Papa en Marlon Landbrug waren de doelpuntenmakers voor Pinoké. De derby in het Amsterdamse Bos stond vooral in het teken van Dennis Warmerdam van Pinoké.

De voormalig aanvoerder van Jong Oranje moet vanwege een tumor in zijn arm stoppen met hockeyen. De spelers van alle hoofdklasseteams droegen daarom tijdens de warming-up shirts met rugnummer 13 (het nummer van Warmerdam).

Bij de vrouwen won Amsterdam de derby tegen Hurley met 3-1. Kitty van Male (twee) en Maria Verschoor maakten de doelpunten voor Amsterdam en Sabine Plönissen maakte de eretreffer voor Hurley. Amsterdam speelt in de halve finales van de play-offs tegen Oranje-Rood uit Eindhoven.