Direct naar artikelinhoud
verkiezingen

Peter Dedecker kandidaat op Gentse N-VA-lijst

Peter Dedecker.Beeld BELGA

Federaal parlementslid Peter Dedecker, die eind vorig jaar het einde van zijn politieke loopbaan aankondigde, staat op de N-VA-lijst in Gent. "Het is niet mijn bedoeling een mandaat op te nemen", zegt Dedecker. "Maar ik blijf ons verhaal en lijsttrekker steunen." 

Op de Gentse N-VA-lijst staan 15 nieuwkomers onder lijsttrekker Van Bossuyt, die begin dit jaar zelf als nieuwkomer de plaats van Elke Sleurs innam. De partij spreekt van een 'frisse wind' op de lijst, die "een mooie doorsnede van de maatschappij" vormt.

Van Bossuyt wil met de lijst oppositie voeren tegen het paars-groene stadsbestuur van burgemeester Daniel Termont. "Steeds meer Gentenaars vallen uit de boot", zegt de kopvrouw, die verwijst naar het aantal klachten bij de Gentse ombudsvrouw. "Sinds 2012 is het aantal klachten met 50 procent gestegen. Het rood-groene bestuur, dat van mobiliteit haast een fetisj gemaakt heeft, is de ouderen en minder mobiele Gentenaars vergeten."

Afscheid

De belangrijkste posities op de lijst zijn vandaag ingenomen, met een opmerkelijke comeback van Peter Dedecker, die eind vorig jaar zijn afscheid van de actieve politie had aangekondigd. "Peter is deels de incarnatie van het project waar wij in Gent voor staan", zegt Van Bossuyt. "Ik ben blij dat hij zijn schouders onder de lijst zal zetten en mee voor verandering in Gent zal zorgen, zij het expliciet niet op een actieve manier."

Anneleen Van Bossuyt.Beeld Florian Van Eenoo photonews

Dedecker zal dus geen mandaat krijgen in het stadsbestuur met N-VA. Siegfried Bracke, een ander bekend N-VA-kopstuk, moet 26 kandidaten laten voorgaan. Welke toekomst de kamervoorzitter na de verkiezingen in Gent heeft, hangt af van zijn resultaat. "We wachten de verkiezingen af. Maar wie een goed resultaat haalt, heeft sowieso een plaats in de gemeenteraad", aldus Van Bossuyt. Indien N-VA de Gentse paars-groene meerderheid kan breken, lijkt een samenwerking met Open Vld voor de hand te liggen.

Eerder deze week had Mathias De Clercq, lijsttrekker van de Gentse Open Vld, echter nog uitgehaald naar de Gentse N-VA. Hij gelooft niet dat het 'nationalistische gedoe' van N-VA zal aanslaan in Gent. De zaal van het eetfestijn waar N-VA haar lijst voorstelde was vandaag bezaaid met Vlaamse leeuwen. "Als 'nationalistisch gedoe' betekent dat we gaan voor gedeelde waarden als gelijkheid van man en vrouw en respect voor iedereen, word ik graag 'nationalistisch gedoe' genoemd. Dan ben ik fier om met de Vlaamse leeuw te kunnen staan.'"

Oppositie

Onder Van Bossuyt staan bekende Gentse N-VA-kandidaten als Sandra Van Renterghem, Ronny Rysermans, Els Roegiers en Karlijn Deenen maar ook nieuwe N-VA-kandidaten onder wie Ellen van Dijk, Lieven De Smet en restauranthouder Yilmaz Cetinkaya. Op plaats 10 zet de Gentse N-VA-afdeling advocaat Bob Cammaert in, voorzitter van de lokale partijafdeling. N-VA zetelt op de oppositiebanken van de Gentse gemeenteraad, waar het vandaag 9 zitjes bezet.

De volledige lijst van N-VA Gent zal in de loop van juni bekend gemaakt worden, na de goedkeuring door de Gentse N-VA-leden.