Direct naar artikelinhoud
update

Hulpdiensten Ten Miles hadden handen meer dan vol met lopers die onwel werden

Hulpdiensten Ten Miles hadden handen meer dan vol met lopers die onwel werden
Beeld BELGA

Het warme weer heeft de Antwerp 10 Miles dit jaar extra zwaar gemaakt. Verschillende deelnemers zijn onwel geworden en hadden medische verzorging nodig. "Ze kampten vooral met oververhitting, uitdroging en complete uitputting", zegt An Luyten van het Rode Kruis, die zelf ook meeliep en de hitte aan den lijve ondervond. 

De hulpdiensten waren wel voorzien op problemen. "Heel wat van onze vrijwilligers die in Antwerpen en omgeving dit weekend stickers aan het verkopen zijn, hadden uit voorzorg hun materiaal meegenomen, zodat ze indien nodig snel inzetbaar waren. Toen veel lopers op hetzelfde moment onwel werden, konden we dus vrij snel opschalen van 89 vrijwilligers naar 150. Er werden ook 22 ziekenwagens ingezet. We waren met acht begonnen", zegt Luyten. Hoeveel deelnemers er exact onwel zijn geworden, is nog niet duidelijk. Die cijfers zouden pas in de loop van de avond beschikbaar zijn.

Trager lopen 

Via het omroepsysteem vroeg de organisatie eerder vandaag aan de lopers om hun tempo aan te passen en eventueel verder te wandelen. De chrono wordt stopgezet, waardoor er dus niet meer voor tijd kon gelopen worden. De politie stelde op twee plaatsten een trechter in om loper af te remmen zodat ze op adem konden komen.

Twitter bericht wordt geladen...

Het parcours van de Antwerp 10 Miles leidde de lopers 16 kilometer lang mee van Linkeroever door de Kennedy- en Bolivartunnel en vervolgens langs de Scheldekaaien het historisch centrum in, om uiteindelijk via de Waaslandtunnel weer op Linkeroever te arriveren. Het loopevenement lokte vele tienduizenden mensen naar Antwerpen. Volgens de politie raakten de voetgangerstunnel en de veerboot verzadigd, en ook op de premetro was het bijzonder druk.

Door het warme weer kregen de deelnemers van de Antwerp 10 Miles de raad om rustig te lopen en voldoende te drinken. De organisatie zorgde voor extra kraantjes met drinkwater aan de start en ook onderweg werden de bevoorradingsposten goed voorzien van water en sportdrank.