Veel animo voor eerste Nationale Bijentelling

FOTO ANP

FOTO ANP

Meer dan drieduizend mensen hebben dit weekeinde meegedaan aan de eerste Nationale Bijentelling. De animo was boven verwachting.

Deelnemers turfden in tuinen hoeveel bijen, hommels en daarop lijkende zweefvliegen er rondvlogen.

De interesse in bijen is de laatste jaren toegenomen, doordat de stand van veel soorten flink terugloopt. Omdat bijen en hommels planten bestuiven, zijn ze essentieel voor de voedselvoorziening.

Insectenhotels

Om op eigen erf iets te doen, kunnen er houten kastjes (insectenhotels) worden gebouwd en nectarplanten worden bijgeplant.

Dankzij het mooie weer was er voor de tellers veel te zien. Om het behapbaar te houden, beperkte de telling zich tot acht bijensoorten, zes hommels en drie zweefvliegen, die eruitzien als een bij met twee vleugels en korte antennes.

Telling succes

Bijna eenderde van de meer dan 30.000 getelde beestjes waren honingbijen. De rosse metselbij en de meidoornzandbij waren ook royaal van de partij. Geleerden van naturalis zullen de resultaten analyseren.

Campagneleider Marchien de Ruiter noemt de telling een succes. ,,Je krijgt pas een beeld van de toestand als je dit elk jaar doet. April is een gunstige maand, omdat het voor leken dan nog overzichtelijk is.’’