Direct naar artikelinhoud

Tientallen doden bij aanslag in Kabul

Bij een zelfmoordaanslag in de Afghaanse hoofdstad Kabul zijn zondag zeker 48 mensen om het leven gekomen, en 112 anderen gewond geraakt. De aanslag werd gepleegd bij een gebouw waar mensen zich kunnen laten registreren voor de parlementsverkiezingen die in oktober gehouden zullen worden.

Bebloede identiteitspapieren van iemand die zich voor de verkiezingen wilde laten registreren.Beeld AP

Op het moment van de explosie stonden mensen in de rij om hun identiteitskaart op te halen die ze nodig hebben om te kunnen stemmen. De dader was te voet naar het gebouw gekomen, en liet een bom in de deuropening ontploffen. Meerdere huizen werden verwoest en kilometers ver weg sneuvelden er nog ruiten door de klap.

Direct na de aanslag vergrendelde de politie het gebied en konden er alleen nog ambulances komen. OP de lokale televisie zijn beelden te zien van honderden mensen die de ziekenhuizen afgaan in de hoop informatie te krijgen over hun familie.

Een meisje dat bij de aanslag gewond is geraakt, ligt in het ziekenhuis.Beeld REUTERS

Het verkiezingskantoor ligt in een wijk van Kabul waar vooral sjiieten wonen. Islamitische Staat (IS) heeft de aanslag opgeëist, en zegt dat de ‘afvallige sjiieten’ het doelwit waren. IS is er ook op tegen dat er democratische verkiezingen worden gehouden in het land.

Sinds vorige week kunnen Afghanen zich bij meer dan 7.000 kantoren in het land laten registreren om straks in oktober hun stem uit te kunnen brengen, en in die periode zijn er al vier aanslagen op deze kantoren geweest. De autoriteiten hopen dat zo’n 14 miljoen mensen zich de komende twee maanden laten registreren, omdat een lage opkomst bij de verkiezingen de geloofwaardigheid ervan zal ondermijnen.