Direct naar artikelinhoud

We Are Here-vrouwen kraken pand in Eerste van Swindenstraat

Een groep vrouwen van vluchtelingencollectief We Are Here heeft zondag een winkelruimte in de Eerste van Swindenstraat in Oost gekraakt.

We Are Here-vrouwen kraken pand in Eerste van Swindenstraat
Beeld Joep School

Een woordvoerder van We Are Here bevestigt dat het om de vrouwelijke tak van We Are Here gaat, en dat het niet de groep mannen is die onlangs in de Rudolf Dieselstraat meerdere woningen in gebruik nam.

Achter de ruit van het winkelpand in de Eerste van Swindenstraat hangt inmiddels een groot spandoek met de woorden 'We need a solution'.

24-uursopvang
De vrouwen woonden anderhalf jaar lang in een gekraakt pand in de Burgemeester Roëllstraat in Nieuw-West, maar daar moesten ze onlangs uit. Omdat de vrouwen geen vervangend onderdak hadden, besloten ze op 11 april te demonstreren bij de Stopera.

De vrouwen en kinderen willen graag een 24-uursopvang, omdat ze de huidige nachtopvang die de gemeente biedt, niet ideaal vinden voor vrouwen. "Ze staan elke dag om 09.00 uur weer op straat. Dat maakt vrouwen afhankelijk en kwestbaar voor misbruik," zei een woordvoerder destijds.

Identitair Verzet
Zaterdag ontstonden er heftige ongeregeldheden in de Rudolf Dieselstraat toen leden van de actiegroep Identitair Verzet een woning betrokken. De activisten zijn het niet eens met de kraak van twintig huizen door de mannen van We Are Here. 

Ze hingen Nederlandse vlaggen en een spandoek met de tekst 'Illegaal is crimineel' op. Identitair Verzet wil dat de uitgeprocedeerde migranten uit de gekraakte woningen worden gezet en daarna opgepakt. De activisten hebben de woning inmiddels verlaten.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.