RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Coöperatie Laatste Wil: strafonderzoek is bizar

Ximena Knol sloeg onlangs de hand aan zichzelf met het 'zelfmoordpoeder'. Beeld © Eigen foto

De Coöperatie Laatste Wil (CWL) noemt het besluit van het Openbaar Ministerie om een strafrechtelijk onderzoek te starten naar de organisatie 'bizar'. Niemand mag een ander helpen om zelfmoord te plegen, stelt het OM.

Bestuurslid Petra de Jong van de Coöperatie Laatste Wil (CWL), dat ruim 20.000 leden telt, zegt tegen Nieuwsuur dat justitie de coöperatie gelijkstelt met motorclubs die wapens en drugs verhandelen. "En dat terwijl 60 procent van de bevolking voor een 'laatste-wil-middel' is en we er elke dag nieuwe leden bij krijgen."

Volgens De Jong klopt het niet dat de Coöperatie strafbare feiten begaat. Maar het OM stelt dat het verspreiden van een 'zelfmoordpoeder' volgens de wet niet mag. Het OM volgt CLW sinds die in september 2017 bekendmaakte van plan te zijn een zelfdodingsmiddel aan haar leden ter beschikking te stellen. 

Theo wil zelfmoordpoeder delen

Theo Douma (71) googelde, bestelde èn kreeg een zelfmoordpoeder. Het is alleen veel te veel voor hem alleen.

Informatie geven

Bestuurslid De Jong noemt het verbieden van de coöperatie niet de oplossing. "Er is een hele maatschappelijke stroming van een hele grote groep mensen die vindt dat zelfbeschikking aan het eind van het leven mogelijk moet zijn." De Jong bestrijdt dat de coöperatie zich bezighoudt met hulp bij zelfdoding. "Wij informeren. En informeren mag." De leden zelf bestellen het poeder en verdelen dat onderling.

Gisteren verzocht het Openbaar Ministerie het CWL om onmiddellijk te stoppen met haar activiteiten. De directe aanleiding voor het onderzoek, zo meldt het OM, 'is de bekendmaking door de coöperatie vorige week dat inkopers het zogenaamde middel X daadwerkelijk gaan bestellen. Daarmee zouden naar verwachting ongeveer 1000 mensen op korte termijn via CLW over het middel beschikken'.

Tienerdochter Ximena

De ouders van Ximena Knol zijn boos op de Coöperatie Laatste Wil. Hun tienerdochter beroofde zich drie weken geleden van het leven met het 'zelfmoordpoeder'. "Met de informatie die zij hebben gegeven, is op internet heel makkelijk te vinden wat het middel is", zei vader Randy onlangs.

De Tweede Kamer reageerde geschrokken na het bericht over de dood van de jonge vrouw. Minister Hugo de Jonge liet al weten dat het OM de zaak onderzocht.

Ouders overleden Ximena: 'Dit was niet nodig geweest'

De ouders van de overleden Ximena (19) zijn woedend op de Coöperatie Laatste Wil.

Meer op rtlnieuws.nl:
Bedrijven stoppen met verkoop 'zelfmoordpoeder' aan particulieren

Heb jij vragen over zelfmoord?

Stichting 113 Zelfmoordpreventie: 0900-0113
Openingstijden: 24 uur, 7 dagen per week