Direct naar artikelinhoud

'Sacre Bleu!': nieuw Brits paspoort is van Franse makelij

Het nieuwe Britse paspoort, icoon van de Brexit, zal van Franse makelij zijn. Het Frans-Nederlandse Gemalto lijkt de order in de wacht te hebben gesleept om de 66 miljoen Britten in het post-Brexit-tijdperk van marineblauwe paspoorten te voorzien. Hoewel het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken bezweert dat de zege van Gemalto nog geen uitgemaakte zaak is, meldden Britse media donderdag zonder aarzeling dat de Engelse paspoortproducent De La Rue achter het net vist. Gemalto voert de klus bijna 140 miljoen euro goedkoper uit dan de concurrent uit Basingstoke, schrijven Britse kranten. 

Ironisch is dat de Britten zich bij de aanbesteding keurig aan de Brusselse regels hebben gehouden – zelfs beter dan de Fransen. Waar Frankrijk de eigen paspoorten omwille van de staatsveiligheid laat drukken door een staatsbedrijf, schreef de Britse regering netjes een Europese aanbesteding uit. Martin Sutherland, de baas van De La Rue, merkte fijntjes op dat zijn bedrijf niet kan meedingen naar de productie van Franse paspoorten, terwijl een Franse concurrent wel met de Britse paspoorten aan de haal kan gaan.

‘Een nationale vernedering’, foeterde Brexit-voorstander en voormalige ontwikkelingsminister Priti Patel. ‘Totaal onnodig en symbolisch gezien totaal fout’, reageerde het conservatieve parlementslid Bill Cash. Het inwisselen van de bordeauxrode EU-paspoorten voor marineblauwe Britse exemplaren gold voor veel Brexiteers als het symbool van de Britse ‘onafhankelijkheid’ van Brussel. Premier Theresa May kondigde vlak voor Kerstmis aan het ‘iconische blauwe paspoort’, waar de regering-Thatcher in 1988 afscheid van nam, in 2019 in ere te zullen herstellen als het Verenigd Koninkrijk definitief de EU verlaat. ‘We beslissen voortaan weer zelf over de kleur van ons paspoort, niet de EU’, zei May. Voormalig UKIP-leider en Brexit-gangmaker Nigel Farage noemde dit ‘de eerste echte, tastbare overwinning sinds het referendum’. In werkelijkheid had de Britse regering ook als EU-lid al voor blauwe paspoorten kunnen kiezen. Een broccoligroen of flamingoroze paspoort mag in theorie ook, omdat de EU-regels geen verplichte paspoortkleur voorschrijven. Tot nu toe kleuren echter alleen de Kroaten buiten de lijntjes met hun donkerblauwe paspoorten.

Dat uitgerekend een Frans bedrijf de order van 560 miljoen euro wint is extra zuur voor het Brexit-kamp. ‘Sacre bleu!’, kopte tabloid The Sun. Op papier is Gemalto Nederlands, met zijn Amsterdamse hoofdkantoor en AEX-notering. In praktijk is de beveiliger van paspoorten, bankpassen en simkaarten ongeveer even Nederlands als camembert en twee uur lange lunchpauzes.

Britse passen blauw (nieuw) en roodBeeld Rechtenvrij