RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

DENK scoort, maar wat is hun plan? 'We willen meer wij-gevoel'

Beeld © ANP

Van nul naar dertien gemeenten. De partij DENK scoort tijdens de gemeenteraadsverkiezingen en wil serieus mee gaan doen in de steden. Wat is hun plan en wat willen ze bereiken? RTL Nieuws deed een rondgang langs verschillende lijsttrekkers.

DENK scoorde als nieuwkomer verrassend goed. In steden als Rotterdam (drie zetels) en Amsterdam (waarschijnlijk ook drie zetels) deed de beweging, die naar eigen zeggen voor diversiteit en tegen verrechtsing is, het goed. Het grootste succes boekte de partij in Schiedam: daar werd DENK met vier zetels de tweede partij. 

'Ik heb DENK gestemd, want die helpen de Turken'

Migranten uit de Utrechtse wijk Lombok vertellen waarom ze wel óf juist niet op DENK hebben gestemd.

Etniciteit 

Wat de gewone Schiedammer gaat merken van DENK? Lijsttrekker Mahmut Erdem licht toe: "We willen er zijn voor alle Schiedammers. Of je nu van Turkse, Marokkaanse of wat-voor-achtergrond-dan-ook bent." De Amsterdamse DENK-lijsttrekker Mourad Taimounti ziet dat ook zo: "Welke etniciteit de Amsterdammer heeft, dat maakt ons platgezegd geen reet uit. We gaan ons keihard inzetten voor de ongelijkheid in onze stad."

Inzetten voor meer gelijkheid. Het is te horen uit alle monden van de DENK-lijsttrekkers. Schiedammer Erdem: "Wij gaan ons inzetten om meer het wij-gevoel te krijgen in onze stad." Volgens hem leven verschillende bevolkingsgroepen in Schiedam steeds vaker langs elkaar heen. "Daar willen we iets aan gaan doen. Niet schreeuwen, maar verantwoordelijkheid nemen."

Miniatuurvoorbeeld
 De Amsterdamse lijsttrekker van DENK: Mourad Taimounti. 

Ongelijkheid

Heel veel mensen voelen zich in Amsterdam achtergesteld, vult de Amsterdamse DENK-lijsttrekker Taimounti aan. "Er is veel ongelijkheid in onze hoofdstad. Op het gebied van onderwijs of het vinden van een baan. Daar willen we ons keihard voor inzetten."

Taimounti vervolgt: "Er is te veel gepraat over de zonnepanelen in het centrum en het ging te weinig over de schimmelwanden in Nieuw-West. Het maakt niet uit wie je bent of waar je vandaan komt; iedereen wil brood op de plank en een goede woning."

Migranten kiezer

Veel kiezers met een migrantenachtergrond hebben op DENK gestemd. De kiezer die normaal snel thuis blijft, wist DENK wel naar de stembus te trekken. "DENK is goed voor de democratie. Wij krijgen mensen naar de stembus die zich niet gehoord voelen. Hoe goed is dat", zegt de Amsterdamse lijsttrekker.

DENK-Leider Mahmut Sungur uit Utrecht kent het frame rondom zijn partij. In Utrecht komt de partij met twee zetels in de raad. "Ik ken de verhalen dat we alleen voor de Turkse en Marokkaanse kiezer zijn. Maar ik ga niet mee in dat frame." Bij de Utrechtse DENK staan volgens hem 'tien diverse mensen op de lijst'. "Twee mensen met een Turkse achtergrond en zes met een Marokkaanse achtergrond. Maar ook witte Nederlanders. We spreken heel veel groepen aan. Maar vooral mensen die zich ongehoord voelen. Er heerst veel onvrede over de traditionele partijen."



Miniatuurvoorbeeld
Mahmut Erdem, lijsttrekker van DENK in Schiedam

Gelijke kansen

Thema's als aanpakken van discriminatie en gelijke kansen op de arbeidsmarkt staan verder hoog in het vaandel bij de DENK-politici. En lokale thema's zijn belangrijk. In Utrecht is dat onder meer het parkeerbeleid. "Dat moet op de schop omdat het voor veel problemen zorgt. En we willen minder regeldruk voor ondernemers", zegt Sungur. 

Schiedamse DENK-leider Erdem zegt zich in te gaan zetten voor meer duurzame woningen. "Alle Schiedammers moeten in een mooie en duurzame woning kunnen wonen. We zijn er voor al die 80.000 Schiedammers."

Hoe is de winst van DENK te verklaren?

Marcel Boogers, hoogleraar regionaal bestuur aan de Universiteit Twente, licht toe: "DENK heeft de kiezer met een migratieachtergrond naar de stembus weten te trekken. In Amsterdam heeft de partij maar liefst driekwart van de Turkse stemmers binnengehaald. Deze groep kiezers staat erom bekend dat ze normaal thuisblijven. Meer dan 60 procent stemt niet. DENK heeft die kiezers wel weten te mobiliseren. Onder meer door gericht campagne te voeren. En DENK heeft veel stemmers bij de PvdA weg te snoepen." 

Meer op rtlnieuws.nl
DENK scoort goed in grote steden, verkozen in 13 gemeenten