Direct naar artikelinhoud

De afname van het ‘wij-gevoel’ maakt Denk in Schiedam groot

Mahmut Erdem, lijsttrekker van DENK voor de gemeenteraadsverkiezingen in Schiedam.Beeld ANP

Lijsttrekker Erdem was niet verrast. Denk kreeg in Schiedam bijna 12 procent van de stemmen en wil in het college.

Nergens werd Denk woensdag zo groot als in Schiedam. De partij moet alleen de VVD voor zich dulden, die één zetel meer haalde dan de vier van Denk. Lijsttrekker Mahmut Erdem had op dat aantal gerekend. “Bij de Kamerverkiezingen vorig jaar scoorden we ruim 8 procent, nu is dat bijna 12 procent.” 

Een kwart van de Schiedammers voelt zich weleens gediscrimineerd. Daar moet iets aan gebeuren.
Mahmut Erdem, Denk Schiedam

De winst komt volgens hem door een dalende sociale cohesie in Schiedam, een afname van het ‘wij-gevoel’. “Uit onderzoek blijkt dat een kwart van de Schiedammers zich het afgelopen jaar gediscrimineerd heeft gevoeld. Daar moet iets aan gebeuren.”

College

Wat Erdem betreft, doet Denk dat vanuit het college. Hij sluit zich aan bij de woorden van Tunahan Kuzu, die graag bestuursverantwoordelijkheid wil. In Amsterdam en Rotterdam gaat de partij waarschijnlijk drie zetels bezetten, de partij haalde twee zetels in Utrecht, Zaanstad en Arnhem. In zeven gemeenten, waaronder Eindhoven, levert Denk één raadslid.

Schiedam is, zoals de meeste gemeenten waar Denk meedeed, een voormalig PvdA-bolwerk. Die partij kromp fors, ging van vijf naar twee zetels. Erdem verliet de sociaal­democraten vorig jaar. Hij was het ‘verrechtste geluid’ zat, dat vooral vanuit Den Haag klonk.

Schiedam is een voormalig PvdA-bolwerk. Die partij kromp fors, ging van vijf naar twee zetels

Voor VVD-fractievoorzitter Onno Spek is het succes van Denk in Schiedam een niet al te moeilijke optelsom. “Erdem heeft veel kiezers meegenomen van de PvdA. En ze hebben stemmen weggesnoept bij de SP.” Hoewel Erdem vooral raakvlakken ziet, ligt een samenwerking met Denk voor de VVD’er niet voor de hand. “Ik ga graag het gesprek aan. Maar Denk wil diversiteitsquota, en een veel ruimer armoedebeleid. Dat is voor de VVD lastig.”

Migrantenstem

Uit onderzoek van het hoofdstedelijke statistiekbureau blijkt dat woensdag driekwart van de Amsterdammers van Turkse komaf op Denk stemde. De helft van de Marokkaanse Amsterdammers stemde op de partij. Ook in Schiedam heeft Denk vooral goed gescoord in de wijken met een migratieachtergrond, denkt lijsttrekker Erdem.

Mohammed Arslan heeft een supermarkt in Oost, een wijk met achterstanden en veel Oost-Europeanen. Hij denkt dat Denk een tijdelijke ‘hype’ is, en dat de partij over vier jaar lang niet meer zo groot is. Hij kijkt met bewondering naar burgemeester Aboutaleb van buurgemeente Rotterdam. “Dat soort mensen hebben we in de toekomst nodig. Die boven de partijen staan. Mensen met een migratieachtergrond moeten verder emanciperen. Denk is het begin daarvan.”

Lees meer over de gemeenteraadsverkiezingen in ons dossier.