Direct naar artikelinhoud

Bewoners Java-eiland dwingen lage huurstijging af

Lager wordt de huur niet, zoals Huurdersvereniging Java-eiland hoopte. Maar na veel protest heeft vastgoedbeheerder Bouwinvest toegezegd de huur op het eiland dit jaar 'maar' met één procent te verhogen.

Bewoners Java-eiland dwingen lage huurstijging af
Beeld ANP

Het lijkt erop dat de aanhouder zelfs op de Amsterdamse woningmarkt winst kan boeken. Al kan volgens de huurdersvereniging zelf van een daadwerkelijke overwinning nog niet worden gesproken.

Huurdersvereniging Java-eiland, goed voor 310 leden, verzocht in februari woningbaas Bouwinvest de huur van de woningen met vijf procent te verlagen. De sociale vastgoedbeheerder Bouwinvest beheert 726 woningen in de vrije sector op het eiland. 

De stad uitgejaagd
De bewoners klagen al jaren bij gemeente en de vastgoedbeheerder over de jaarlijkse huurstijgingen. De snelle stijgingen - op het Java-eiland maar ook elders in Amsterdam - zouden bewoners de stad uitjagen.

Sinds het vervallen van de erfpachtcontracten in 2011 verhoogde Bouwinvest de huur op het eiland jaarlijks flink met bijna vijf procent - het contractueel vastgelegde maximum. In een paar jaar tijd stegen de huurprijzen van gemiddeld 700 euro per maand naar bedragen tussen de 1200 á 1500 euro. 

Nadat huurders aan de bel trokken eind 2016, besloot Bouwinvest vorig jaar de huurstijging voor 2017 te beperken tot maximaal 2,8 procent inclusief inflatie.

In reactie op de brief van de huurders laat Bouwinvest weten dat ook in 2018 de huur zal stijgen. Een huurverlaging, waarvoor de huurders pleiten, noemt Bouwinvest niet realistisch. Wel belooft deze in 2018 de huur van de woningen op het eiland met maximaal één procent te verhogen. Inclusief inflatie komt dat op 2,1 procent uit. "Ruim beneden het contractueel overeengekomen maximum percentage," aldus Bouwinvest.

Extra woningen
Bouwinvest schrijft dat het de zorgen van de bewoners over de betaalbaarheid van de woningen begrijpt, maar voegt daaraan toe dat dit probleem geldt voor heel Amsterdam. "Het toevoegen van veel extra woningen in alle segmenten is de enige oplossing om de disbalans tussen vraag en aanbod op termijn structureel op te lossen."

Alex Leenders van de Huurdersvereniging zegt geen genoegen te nemen met de beslissing. "Natuurlijk is het fijn dat de huur dit jaar niet enorm stijgt. Maar het blijft een boze beer in de bosjes. We willen zekerheid. Dat kan alleen met toezeggingen voor de lange termijn."

Dat dat een lastige opgave is, weet Leenders ook. Wethouder Laurens Ivens (wonen) liet in een interview met Het Parool weten dat de gemeente binnen de huidige wetgeving niet kan ingrijpen. Alleen bij nieuwbouwwoningen kunnen via erfpachtcontracten afspraken gemaakt worden over jaarlijkse huurstijgingen. Die afspraken zijn echter maar 10 tot 20 jaar geldig. Die termijn is inmiddels op het Java-eiland verstreken.

Het blijft een boze beer in de bosjes. We willen zekerheid op de lange termijn.
Alex Leenders