RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Vergiftigde Skripals 'verdoofd': ze kunnen niet communiceren

De voormalige dubbelspion Sergej Skripal.

De aanval in Engeland met zenuwgas op de voormalige Russische dubbelagent Sergej Skripal en zijn dochter Joelia heeft hun geestelijke capaciteiten mogelijk aangetast. Het is onduidelijk of ze zullen herstellen, zei een Britse rechter in een uitspraak.

Rechter David Williams gaf in zijn uitspraak toestemming bloedmonsters te nemen van de Skripals door artsen, om chemische wapeninspecteurs van de OPCW toe te staan ​​testen uit te voeren. Onderzoek van bloedmonsters door een laboratorium in het Engelse Porton Down bevestigde al dat vader en dochter Skripal zijn blootgesteld aan het zenuwgas novitsjok of een vergelijkbaar middel.

Tests

"Het precieze effect van de blootstelling op hun gezondheid op lange termijn blijft onduidelijk, hoewel medische tests erop wijzen dat hun geestelijke capaciteit kan zijn aangetast", zei de rechter.

Een arts die de Skripals behandelt, zegt dat ze allebei zwaar verdoofd zijn, niet in staat te communiceren en dat het niet mogelijk was om te zien wanneer of in welke mate ze hun geestelijke capaciteiten terugkrijgen. Ze bevinden zich beiden in een fysiek stabiele toestand, zei hij.

Surrealistisch

Een Britse politieagent, die als een van de eersten hulp bood na de vergiftiging, is na een behandeling van meer dan twee weken uit het ziekenhuis ontslagen. Sergeant Nick Bailey werd ernstig ziek nadat hij op 4 maart op de plek was aangekomen waar de Skripals vergiftigd waren gevonden.

"Mensen vragen me hoe ik me voel, maar er zijn echt geen woorden om uit te leggen hoe ik me nu voel," zei hij in een verklaring. "Surrealistisch is het woord dat steeds vaker voorkomt, en het is echt volkomen surrealistisch geweest."

De moordaanslag op dubbelspion Skripal

Een mysterieus verhaal rond een geheim Russisch gif, spionnen en ernstige beschuldigingen aan het adres van Moskou. Dit is wat we tot nu toe weten over de zaak-Skripal.

Meer op rtlnieuws.nl:
Hoe gevaarlijk is het Russische zenuwgas novitsjok? 'Eén milligram kan al dodelijk zijn'