RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Zondagsrust maakt Nederland buitenbeentje bij Europese verkiezingen 2019

De Europese verkiezingen vinden volgend jaar in Nederland op donderdag 23 mei plaats. De meeste landen stemmen op zondag 26 mei, maar dat gebeurt hier niet 'uit oogpunt van eerbiediging van de zondagsrust', meldt de Kiesraad.

De lidstaten kunnen zelf bepalen op welke dag tussen donderdag 23 en zondag 26 mei volgend jaar hun burgers voor het EU-parlement naar de stembus gaan, hebben de EU-ministers voor Europese Zaken bepaald. Het Europees parlement moet de data formeel nog goedkeuren. 

73 zetels vervallen door Brexit

De Europese verkiezingen worden eens in de vijf jaar gehouden. Nog niet helemaal zeker is hoe groot het volgende parlement wordt. Het telt nu 751 zetels, maar door het Britse vertrek uit de EU op 29 maart 2019 vervallen er 73.

Het parlement heeft voorgesteld ze niet allemaal te schrappen maar er 27 te verdelen over landen die daar vanwege hun bevolkingsaantal recht op hebben. Waarschijnlijk krijgt Nederland dan 29 in plaats van de huidige 26 zetels.

De overige 46 worden ‘bewaard’ voor toekomstige EU-lidstaten. In februari bleek er brede steun onder de EU-leiders voor dit voorstel, dat naar verwachting deze zomer formeel wordt bekrachtigd.