Direct naar artikelinhoud

Zaanstad weert personen met strafblad uit huurwoningen

De gemeente Zaanstad gaat mensen met een strafblad of zonder een diploma voortaan weren uit de wijken Poelenburg en Peldersveld.

Straatbeeld uit de wijk PoelenburgBeeld ANP

Voor het selectiebeleid heeft minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren toestemming gegeven.

Volgens de gemeente Zaanstad is het blokkeren van het principe dat bewoners vrij zijn om te wonen waar ze willen een 'ultimum remedium': het is de enige manier om de leefbaarheid in de wijk te vergroten.

Minimahuishoudens
In Poelenburg en Peldersveld worden bijna 20 procent van alle inbraken in Zaanstad gepleegd. Ook de diefstal van motorvoertuigen ligt onevenredig hoog.

Er zijn veel minimahuishoudens, de stijging van het aantal uitkeringen groeit veel sneller dan in andere delen van de gemeente en er is sprake van woonfraude en drugshandel.

Daarnaast is er de overlast door hangjongeren: in 2016 kwam Poelenburg in het nieuws door vlogger Ismaïl Ilgun, die bekend kwam te staan als de 'treitervlogger'.

Om te kunnen sturen op een 'evenwichtige bevolkingssamenstelling' mag Zaanstad van de minister gebruik gaan maken van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp).

Concreet houdt dat in dat Zaanstad personen uit huurwoningen weert als ze bij de politie bekend zijn en herhaaldelijk voor ernstige overlast hebben gezorgd. Ook mensen met een strafblad krijgen geen kans om een huis te bemachtigen.

Rotterdamwet
In plaats daarvan gaat de gemeente Zaanstad voorrang geven aan mensen met een diploma. Daarbij hebben nieuwe bewoners die een inkomen hebben uit non-commerciële dienstverlening de voorkeur. Docenten bijvoorbeeld, maar ook agenten, verpleegkundigen en ambtenaren.

De wet werd voor het eerst in 2006 ingezet in vijf Rotterdamse buurten en staat sindsdien bekend als de 'Rotterdamwet'. Ook in Tilburg, Vlaardingen, Den Bosch en Schiedam is er gebruik van gemaakt.

Zaanstad weert personen uit huurwoningen als ze bij de politie bekend zijn en herhaaldelijk voor ernstige overlast hebben gezorgd