Direct naar artikelinhoud

Gevangene kost in Nederland relatief veel: 250 euro per dag

Gevangene kost in Nederland relatief veel: 250 euro per dag
Beeld ANP

Mensen die in een Nederlandse gevangenis zitten, kosten veel vergeleken met die in andere landen in Europa. Met 250 euro per dag neemt Nederland na San Marino (708 euro), Zweden (359) en Noorwegen (344) een vierde plek in in Europa. 

Het gemiddelde is 51 euro. Gedetineerden kosten met 6 euro per dag het minst in Moldavië. Ook is het aantal zelfmoorden in Nederlandse penitentiaire inrichtingen relatief hoog. In 2015 pleegden 12,2 per 10.000 gevangen zelfmoord. Daarmee staat ons land op de vijfde plek, na Slovenië, Frankrijk, Zwitserland en België.

Dat blijkt uit cijfers over het gevangeniswezen in 2016 van de Raad van Europa, die dinsdag werden gepresenteerd in Brussel. In totaal werd meer dan 18,8 miljard euro uitgegeven, maar niet alle 47 lidstaten hebben cijfermateriaal ingeleverd.

Bijna een op de vijf gevangenen in Nederland was van buitenlandse komaf

Bijna een op de vijf gevangenen in Nederland was van buitenlandse komaf. Van alle gedetineerden was bij ruim 43 procent van de gevallen nog geen definitief vonnis geveld. Alleen in Albanië waren dat er met 50 procent meer.

De gemiddelde straf die in Nederland moet worden uitgezeten is 2,8 maanden. De vier landen waar dat korter is, zijn Zwitserland, Zweden, San Marino en Ierland. Het gemiddelde is 8,5 maanden.

De Raad van Europa ziet de tijd die veroordeelden in de gevangenis doorbrengen als een indicatie van de wijze waarop het recht wordt toegepast. In Bulgarije, Turkije, Tsjechië, Servië en Denemarken nam het aantal aantal gevangenisdagen toe. In IJsland, Noord-Ierland, Litouwen en België nam het aantal dagen juist af.   

Ruim 859.000 mensen zaten op 1 september 2016 in een gevangenis in een van de lidstaten van de Raad van Europa, Rusland niet meegerekend. Dat komt neer op één gevangene per 741 inwoners, een lichte stijging vergeleken met 2015.

In verschillende landen is overbevolking van de gevangenissen een serieus probleem, aldus de raad. Dertien van de 47 gevangenisdirecties die in het onderzoek zijn verwerkt hebben meer gevangenen dan plekken. Het grootst zijn de problemen in het voormalige Joegoslavië en Macedonië (132 gevangenen per 100 plekken). Verder kampen onder meer ook Hongarije, Cyprus, België, Frankrijk en Portugal met te weinig plaats. 

Het aantal gedetineerden vertoont in Nederland al jaren een dalende trend. Afgelopen jaren verbleven zo’n 35.000 personen in een Nederlandse gevangenis, blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Tien jaar geleden waren dat er ruim 45.000.