Direct naar artikelinhoud

Weesp moet kiezen tussen fusiepartners Amsterdam en Gooi

De emoties lopen op in Weesp, dat woensdag ook naar de stembus gaat om een keuze te maken uit twee fusiepartners: Amsterdam en Gooise Meren.

Weesp, stadje aan de Vecht, kan niet zelf­standig blijven en moet een fusiepartner kiezenBeeld Maarten Brante

Kijk, dat is nou een mooi initiatief. In een leegstaand winkelpand in het centrum van Weesp is deze week een verkiezingswinkel gevestigd. De eigenaar behoort tot de achterban van GroenLinks, maar alle politieke partijen mogen er hun verkiezingsprogramma aanprijzen.

Het tekent de goede verhoudingen binnen de Weesper politiek, zegt Bernard Bierwolf van de stadspartij WSP. "Weesp heeft een hechte gemeenschap. We kennen elkaar van het verenigingsleven."

Buiten de verkiezingswinkel is het allemaal even minder gemoedelijk, als we de verhalen moeten geloven. Het referendum over de toekomst van de gemeente zorgt voor tweespalt onder de bevolking.

Emoties lijken de keuze tussen Amsterdam en Gooise Meren te gaan bepalen, waarbij de eigen voorkeur al snel wordt afgeschilderd als de hemel, en de voorkeur van de tegenpartij als de hel. Bierwolf: "Het referendum is een splijtzwam geworden."

De gemeenteraad stemde eind vorig jaar na een lange aanloop met onderzoeken, consultaties en wijkgesprekken in meerderheid voor een ambtelijke fusie met Amsterdam, met over vier jaar ook een bestuurlijke fusie.

Lokaal actiecomité
Dat er woensdag een referendum wordt gehouden, komt door een lokaal actiecomité dat strijdt voor zelfstandigheid. "Dat blijft een vreemde zaak," vindt Bierwolf. "Zelfstandigheid is geen optie meer. En toch wordt een stem tegen Amsterdam gezien als een stem voor Weesp."

Ook in de verkiezingswinkel aanwezig: Laura van Dalen, lijsttrekker van de VVD en voorstander van een samengaan met Gooise Meren. "Wij kiezen voor maximale zeggenschap," legt ze uit. "In Amsterdam is een zeteltje in de gemeenteraad het hoogst haalbare. Binnen Gooise Meren van krijgen we een zwaardere stem."

Maar ook als het Amsterdam wordt, zal Van Dalen het belang haar woonplaats met verve behartigen. "We gaan niet zitten kniezen als we onze zin niet krijgen."

Buiten de politiek slaan voor- en tegenstanders elkaar om de oren met wilde argumenten. Een meevaller van 100 miljoen euro in Amsterdam wordt gevierd als een prijs in de loterij. Het andere kamp bromt dat Weespers straks tien jaar kunnen wachten op een huurhuis.

Op straat zijn hakenkruizen op posters gekalkt. Vermoedelijk door een neonazi in opleiding: de haken staan de verkeerde kant op.

Opkomst is ook spannend
Ook niet leuk: de nare mailtjes die enkele gemeenteraadsleden hebben gekregen van inwoners die zich niet kunnen vinden in de gemaakte keuze. Bierwolf: "Er zijn grote verschillen tussen Amsterdam en Gooise Meren, maar het is ook weer niet zo dat de een fantastisch is en de ander verschrikkelijk. Maar voor sommige inwoners lijkt het toch een zaak van leven of dood. Wat dat betreft zal ik opgelucht zijn als we het referendum achter de rug hebben. Dan hebben we het gehad."

De uitkomst van het referendum is natuurlijk spannend, net als de opkomst die boven de vijftig procent moet liggen. Begin volgende week komt de raad bijeen om de uitslag te bespreken.

Dat kan ook nog een stevig debat opleveren: GroenLinks heeft al laten weten de uitslag niet mee te nemen in de afweging. Stadspartij WSP doet dat alleen als er een overduidelijke meerderheid is. CDA en VVD vinden dat de helft plus een voldoende is.

Opdracht voor nieuwe raad
Daarna is het aan de nieuwe gemeenteraad om verder te gaan met het fusieproces. Technisch geeft de oude raad de nieuwe raad de opdracht mee om met de gekozen partner het gesprek aan te gaan. In Weesp ligt al een stappenplan klaar dat de onderbezette en overbelaste ambtelijke organisatie meer lucht moet geven.

Maar als een meerderheid van de gemeenteraad het niet ziet zitten met de nieuwe partner, kan er alsnog flink zand in de machine worden gestrooid.

Voor sommige inwoners lijkt het een zaak van leven of dood. Ik zal blij zijn als het referendum voorbij is
Poster van tegenstanders van een fusie met de gemeente Amsterdam.Beeld .