Direct naar artikelinhoud

Een op zes Amsterdamse raadsleden stopte voortijdig

De ambtsperiode van gemeenteraadsleden loopt na vier jaar ten einde. Maar niet iedereen haalde afgelopen termijn de eindstreep. Deze negen Amsterdamse raadsleden legden voortijdig hun ambt neer.

Een op zes Amsterdamse raadsleden stopte voortijdig
Beeld Maarten Brante

Verkozen worden is een ding, de termijn afmaken is iets anders. In de afgelopen vier jaar stapten landelijk 1300 lokale politici voortijdig op. Dat is een op zeven, blijkt uit onderzoek dat BNR uitvoerde in samenwerking met bureau Toponderzoek en kaartenmaker Esri.

De meeste raadsleden vertrekken volgens de nieuwszender omdat het raadswerk hen te veel tijd kost. Ook gezondheidsproblemen, meningsverschillen binnen de partij en verandering van baan worden genoemd.

Promotie
In Amsterdam, waar de gemeenteraad 45 leden telt, zette zelfs een op de zes gemeenteraadsleden er voortijdig een punt achter. Voor een aantal daarvan ging het om een promotie binnen de partij.

Zo ging VVD-raadslid Daniël van der Ree in 2016 naar Den Haag, waar hij Tweede Kamerlid Anne-Wil Lucas verving. En na de verkiezingen vorig jaar namen Jan Paternotte (D66), Dilan Yesilgöz-Zegerius (VVD) en Peter Kwint (SP), afscheid van de Amsterdamse gemeenteraad, omdat er voor hen een plekje vrij was gekomen in de Kamer. 

Het ruime sop
Heel andere redenen had Werner Toonk (VVD), die het pluche in de Stopera besloot te verruilen voor het ruime sop. Na 16 jaar als volksvertegenwoordiger in de stadspolitiek besloot hij te stoppen om de wereld rond te zeilen. 

Zoë Kwint (D66) legde een krap jaar na haar toetreden in de raad haar functie 'om persoonlijke redenen' alweer neer. Zij kon haar raadswerk niet combineren met haar werkzaamheden als rector van het Stedelijk Gymnasium.

En CDA'er Marijke Shahsavari besloot na twee jaar de gemeenteraad te verlaten om met haar gezin naar het geboorteland van haar Amerikaanse man te verhuizen. Diederik Boomsma nam de enige zetel van het CDA in de Amsterdamse gemeenteraad van haar over.

Hoogoplopend conflict
Na een hoogoplopend conflict met haar buren zette Ilhame Saadi van de PvdA vorig jaar een punt achter haar werk als volksvertegenwoordiger.

Hoewel zij ontkende de veroorzaker te zijn van de overlast (volgens haar zouden haar buren een complot tegen haar vormen om haar de mond te snoeren) besloot zij zich terug te trekken uit de Amsterdamse gemeenteraad. De aantijgingen zouden haar werk belemmeren. 

Werken zonder loon
Nog een hoogoplopend conflict, maar dan met haar buren ín de gemeenteraad, was voor SP'er Maureen van der Pligt reden haar zetel op te geven. Ze kon zich niet langer vinden in de koers van haar fractie.

Heet hangijzer was de kwestie werken zonder loon. Ze wilde geen water bij de wijn doen, terwijl haar partij het plan in het coalitieakkoord steunde.

In Amstelveen (37 zetels) maakten 5 raadsleden de termijn niet af, in Diemen (21 zetels) 3, in Ouder-Amstel (15 zetels) 4 en in Aalsmeer (21 zetels) 1. 

Lees ook: Wat maakt een goed raadslid? Een snelcursus

Woensdag ook goed voorbereid naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen? Like Amsterdam Kiest op Facebook om niets meer te missen.