Lekker aan de slag in fonkelnieuwe werkplaats van praktijkschool PrO Assen

Jorrit verwisselt autobanden en lijnt uit. Foto: DvhN

Jorrit verwisselt autobanden en lijnt uit. Foto: DvhN

Als je op de Praktijkschool zit, dan wil je aan de slag! Het kan nu bij PrO Assen, want er is een fonkelnieuwe werkplaats. Maandag is die officieel geopend.

Ein-de-lijk! Jorrit Dekker (15) kan nu dan toch een beetje uit de voeten in de fonkelnieuwe werkplaats bij zijn school, PrO Assen aan de Zwartwatersweg in Assen. Hij wil monteur worden van werktuigen, maar om dat te leren, moet je wel een goede werkplaats tot je beschikking hebben.

Liever werktuigen dan vee

Jorrits ouders hebben een veebedrijf in Ubbena, maar de werktuigen op het bedrijf kunnen Jorrit wat meer bekoren dan de levende have.

Jorrit somt op: ,,De vorige werkplaats was te klein, er was geen brug en geen takel.’’ Hier is Jorrit volop aan het oefenen met het verwisselen en uitlijnen van autobanden. Elders in het gebouw zijn leerlingen aan het lassen, mede-leerling Mathijs Klok (16) sleutelt aan een auto op de brug. Tussen alle bedrijven door moeten de leerlingen samen met schooldirecteur Linze van der Tuin ook nog even wethouder Anry Kleine Deters (D66) ontvangen.

Want aanleiding voor een feestje is het wel. Tien jaar lang heeft de school van diverse locaties gebruik moeten maken, de oude metaalwarenfabriek van Huizing aan de W.A. Scholtenstraat, de GOA-gebouwen aan de Philipsweg en het Messchenveld aan de Portugallaan. Nu staat de werkplaats pal naast het schoolgebouw van PrO Assen. Architectenbureau Onix maakte het ontwerp, nadat ze ook het hoofdgebouw van de school hadden ontworpen.

Joëlle is dol op motoren

Ook Joëlle Nijdam (17) uit Assen hoopt hier haar droom te kunnen verwezenlijken. Ze is dol op motoren, de TT en alles wat daar mee te maken heeft en hoopt haar beroep te kunnen maken van het repareren van motorfietsen. Ze is vandaag het enige meisje in de werkplaats. ,,Hij is mooi geworden’’, vindt ze.

Mathijs Klok wil installateur worden. In zijn geval valt de appel niet ver van de boom, want zijn ouders hebben een installatiebedrijf. Dat hij toch aan een auto sleutelt, is omdat hij Kleine Deters mag helpen bij haar openingshandeling. Daartoe moet ze een autowiel los maken van de auto op de brug. Ook Mathijs is blij met de nieuwe werkplaats, al kent hij de vorige locaties niet uit eigen ervaring.

Praktijkonderwijs

PrO staat voor praktijkonderwijs en de leerlingen willen na deze school dan ook het liefst zo snel mogelijk een bedrijf in. Doorleren in het mbo, daar hebben de meesten niet zo veel trek in. Kleine Deters heeft er alle vertrouwen in dat ze aan de slag komen. ,,Er is heel veel behoefte aan technische mensen. Het maakt werkgevers niet zo veel uit hoe je de basis hebt geleerd.’’