Direct naar artikelinhoud

Restaurants in Den Bosch gaan voedselverspilling te lijf door afgeprijsde maaltijden thuis te bezorgen

Elf bedrijven en instellingen uit Den Bosch ondertekenen convenant om de Afgeprijsd-app in te zetten bij de aanpak voedselverspilling.Beeld NoFoodWasted

Via de app 'Afgeprijsd' kon je al producten uit de supermarkt kopen die bijna over de houdbaarheidsdatum heen zijn. Nu breidt de dienst zich uit en kun je ook maaltijden bestellen. Te beginnen in Den Bosch.

Twee zalmpjes liggen in de koeling. Ze moeten weg, want morgen wordt het restaurant weer bevoorraad met een nieuwe lading verse vis. De kok bereidt een zalmgerecht en dient het op voor het afgeprijsde bedrag van drie, vijf of tien euro. Dat zijn de vaste maaltijdprijzen in de Afgeprijsd-app. Klanten die in de app geabonneerd zijn op het restaurant, ontvangen een berichtje. Ze kunnen een bestelling plaatsen. Het zalmgerecht wordt dan thuisbezorgd.

Minder voedselverspilling, minder afval, meer opbrengst. Zo gaan vier restaurants de strijd aan tegen voedselverspilling in en rond Den Bosch. Ze doen dat met de Afgeprijsd: een app van het bedrijf NoFoodWasted waarbij al 150 supermarkten in Nederland zijn aangesloten.

Die app bestaat sinds 2013, en heeft 50.000 gebruikers, vooral in Noord-Brabant en Gelderland, die hem gebruiken om te zien welke producten hun houdbaarheidsdatum naderen en daardoor met korting te koop zijn. Nu worden daar dus ook maaltijden van de deelnemende restaurants aan toegevoegd.

Het bedrijf uit Den Bosch heeft op 14 maart een convenant gesloten met elf bedrijven en instellingen om gedurende de komende drie jaar Afgeprijsd in te zetten bij de aanpak van voedselverspilling. De deelnemende partijen zijn: vier restaurants, drie supermarkten, één hogeschool, agrarisch kenniscentrum Grow Campus, NoFoodWasted en de gemeente ‘s Hertogenbosch.

Bourgondisch

“Afgeprijsd is een Brabants idee”, zegt August de Vocht, de directeur van NoFoodWasted. “Den Bosch is de stad bij uitstek waar de bourgondische levensstijl door technologie kan samengaan met een duurzame voedselproductie”, gelooft hij. Het doel is om niet alleen consumenten bewust te maken van voedselverspilling, maar ook aan consumenten te laten zien hoe ze op een eenvoudige en geldbesparende manier voedselverspilling op een smakelijke wijze kunnen voorkomen. 

Volgens hoogleraar voedsellogistiek Jacqueline Bloemhof-Ruwaard (Universiteit Wageningen) ontstaat voedselverspilling wanneer vraag en aanbod niet goed op elkaar aansluiten. “Een app die de consument kan attenderen op overgebleven voedselproducten kan helpen met de aanpak van voedselverspilling, maar over de hele voedselketen bekeken zijn er natuurlijk meer maatregelen nodig”, aldus Bloemhof-Ruwaard.

In hoeverre deze app helpt, wordt de komende drie jaar onderzocht door studenten van de Grow Campus.