GGD kritisch op SOA-test die net als kroket uit de muur te trekken is

Groningse apothekers adverteren met een SOA-test die anoniem ‘uit de muur’ te trekken is. De GGD is alleen kritisch omdat de uitslag verwarrend kan zijn.

Vijf Groningse apothekers, een aantal studentenverenigingen en het Rotterdamse bedrijf Testalize.me bieden gezamenlijk speciale zelftesten tegen geslachtsziektes aan. Volgens deze partijen laten met name veel studenten zich niet testen omdat de anonimiteit van een test bij de huisarts of de gezondheidsdienst GGD niet duidelijk is. Ook zouden er te lange wachtlijsten zijn voor gratis SOA-testen voor jongeren beneden de 25 jaar, die de GGD aanbiedt.

Het bedrijf Testalize.me heeft een zelftest waarvan de gebruiker de uitslag zelf online kan opvragen. Apotheker Ebian Brill van Apotheek Hanzeplein: ,,De SOA-test is gemakkelijk en eenvoudig te verkrijgen uit de afhaalautomaat rechts van de ingang van de apotheek. Je kunt op het beeldscherm een keuze maken en vervolgens met je pinpas afrekenen.’’

In Leiden eerst geïntroduceerd

Het gaat dan om de meest voorkomende SOA’s en vooral chlamydia. Mannen moeten een beetje urine in een buisje opsturen, vrouwen een monster slijm dat ze zelf met een wattenstaafje van hun vagina kunnen halen. ,,In Leiden hebben we het geïntroduceerd in samenwerking met studentenverenigingen en dat beviel zo goed dat we het nu ook in Groningen doen’’, zegt Hubert Mooren van Testalize Me.

De GGD Groningen is alleen niet enthousiast. ,,Je geeft studenten iets waarvan de waarde niet altijd duidelijk is’’, zegt Fokke Postma van de GGD. ,,Zo is niet duidelijk wat mensen met de uitslag moeten, als ze al goed begrijpen wat een negatieve of positieve uitslag nu eigenlijk inhoudt. Het beste is om zo’n test bij de eigen huisarts te laten doen. Dan is er ook een vervolg als de uitslag is dat iemand inderdaad een SOA heeft.’’

Incubatietijd niet duidelijk

Voor veel SOA’s geldt ook een incubatietijd, het duurt een aantal weken voor iemand daadwerkelijk een aandoening heeft. ,,Als je dan zelf zo’n test koopt en niet wacht tot de incubatietijd voorbij is, denk je ten onrechte dat je niet besmet bent’’, vervolgt Postma. ,,We zijn er dus niet voor om zomaar blindelings zo’n test te kopen.’’

De gratis SOA-testen bij de GGD zijn alleen voor risicogroepen zoals jongeren onder de 25 jaar en dan nog alleen voor mensen die niet zomaar bij hun huisarts terecht kunnen. ,,Voor de spreekuren van de GGD is vaak een wachttijd, in heel Nederland. Daar speelt de commercie dus blijkbaar op in’’, zegt Postma. Op de website Soaaids.nl staat welke testen betrouwbaar zijn.

Mooren van Testalize reageert dat bij hun test duidelijk vermeld wordt dat de gebruiker rekening moet houden met de incubatietijd. ,,Ook vermelden we bij positieve uitslagen duidelijk waar men heen kan. Dat is de eigen huisarts of een partner van ons. In Groningen is dat Student arts, nota bene naast de GGD, waar iedereen zonder inschrijving terecht kan.’’ Volgens Mooren werkt zijn bedrijf juist samen met andere GGD’s, zoals die in Zeeland en West-Brabant.