Nieuw schadeloket opent: wordt schade door gaswinning nu wel opgelost?

ANP

De medewerkers van het maandag geopende schadeloket voor de afhandeling van schade door gaswinning kunnen de mouwen opstropen. In één klap hebben ze meer dan 11.500 dossiers op hun bordje liggen.

Dat zijn alleen nog maar de onafgehandelde schademeldingen die sinds 31 maart 2017 bij het Centrum Veilig Wonen zijn gedaan. Vijf vragen (en antwoorden) over deze Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen.

Gaat er nu eindelijk iets veranderen voor mensen met aardbevingsschade?

Dat is de grote vraag. Sceptici hebben twijfels doordat ze de afgelopen jaren geen meter zijn opgeschoten. Zij zullen eerst de kat uit de boom willen kijken. De belangrijkste verandering is dat de NAM nu buitenspel is gezet.

Schademeldingen worden voortaan individueel behandeld en beoordeeld door een organisatie die onafhankelijk is en door de overheid wordt aangestuurd. De Commissie wordt aan het werk gezet, juist om te voorkomen dat veel meldingen nog onbehandeld blijven.

Hoe ziet dat loket er feitelijk uit en kun je er ook naar toe?

Ja, dat kan. Het kantoor is te vinden aan het Cascadeplein 10 in Groningen. Wie wil kan via schadedoormijnbouw.nl en ook telefonisch in contact komen met de medewerkers. Er zijn ruime openingstijden: het loket is alle dagen bereikbaar tussen 8 en 20 uur.

Op de website zijn tal van veelgestelde vragen die daar ook beantwoord worden. Het loket begint met zo’n dertig medewerkers, maar aantal wordt uitgebreid naar ongeveer tachtig. Bij het loket zijn bovendien 65 schade-experts betrokken. Ook staan er zo’n dertig zaakbegeleiders in de startblokken.

Worden mensen die zich melden meteen geholpen?

Ja en nee. Doel is dat bewoners en ondernemers met schade hun gegevens achterlaten en dat ze een zaakbegeleider krijgen toegewezen. De inhoudelijke behandeling laat nog op zich wachten. Dat heeft er mee te maken dat nog niet bekend is hoe het proces van schade-afhandeling gaat verlopen.

De verwachting is dat in april een besluit wordt genomen over de werkwijze. Dan wordt ook duidelijk wanneer de eerste beoordelingen, besluiten en uitbetalingen plaatsvinden. Zodra er wetgeving is, wordt ook een permanente organisatie ingesteld. 

Wat gebeurt er nu met het Centrum Veilig Wonen?

Dat blijft bestaan maar krijgt een veel minder prominente rol dan voorheen. Het CVW mag niet meer zelfstandig een oordeel vellen over schades. Wel richt het zich nog op de schades van voor 31 maart 2017 en gaat de organisatie het herstelproces begeleiden in opdracht van Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders.

Met de NAM is afgesproken dat de NAM een ultieme poging zal doen om deze schades voor 1 juli af te handelen. 

Kan het nieuwe loket de oude schades niet ook overnemen?

Dat gaat niet omdat meldingen van voor 31 maart 2017 nog onder het oude schadeprotocol vallen. Overigens heeft minister Eric Wiebes van Economische Zaken benadrukt dat een melding bij het nieuwe loket niet per definitie betekent dat de schade ook vergoed wordt. Wie zich meldt, kan ook nul op rekest krijgen als blijkt dat de schade niet door mijnbouw is veroorzaakt.