Direct naar artikelinhoud

Opkomst DNA-onderzoek Nicky Verstappen lager dan gehoopt

Een afnamelocatie voor DNA in het verwantschapsonderzoek rondom de moord op Nicky Verstappen.Beeld ANP

Van de 21.500 mannen die uitgenodigd zijn om mee te doen aan het grootste DNA-verwantschapsonderzoek in Nederland ooit, heeft twee derde DNA-materiaal afgestaan. In drie weken tijd gaven 14.049, voornamelijk Limburgse mannen gehoor aan de oproep. 

Het onderzoek wordt beschouwd als de laatste kans in het onderzoek naar de dood van de elfjarige Nicky Verstappen in 1998. Het jongetje werd dood gevonden tijdens een zomerkamp op de Brunssummerheide. Op welke wijze de jongen om het leven is gekomen, is nooit vastgesteld. Op zijn lichaam zijn wel DNA-sporen gevonden. Uit het gebied rond zijn woonplaats Heibloem en de Brunssummerheide zijn 17.500 mannen opgeroepen, 3300 kwamen uit andere delen van Limburg en 700 uitnodigingen gingen naar mannen elders in Nederland.

De politie zei vandaag tevreden te zijn met de opkomst, maar had op een hogere gehoopt. Wat de reden is dat veel mannen niet op de uitnodiging zijn ingegaan, is niet duidelijk. De politie heeft daar ook geen onderzoek naar gedaan. Bij eerder uitgevoerd DNA-verwantschapsonderzoek, dat in het dossier Marianne Vaatstra, lag de opkomst met 89 procent aanzienlijk hoger.

De politie is nog altijd bezig met het nalopen van honderden tips in de zaak

"Uiteraard is bij een opkomst van 100 procent de kans op succes het grootst, daar waren we ook op voorbereid", zei projectleider Hans Ramaekers van de politie. Vergelijken met het Vaatstra-onderzoek is volgens hem lastig. De kenmerken van beide onderzoeksgebieden - Zwaagwesteinde voor Vaatstra en Heibloem voor Verstappen - zijn niet gelijk. In Limburg was in het onderzoeksgebied volgens de politiewoordvoerder meer doorstroming van de bevolking dan in Friesland.

Onderzoek gaat door

Het DNA-materiaal dat de mannen hebben ingeleverd wordt de komende maanden door het Nederlands Forensisch Instituut onderzocht. Dat betekent dat over een half jaar tot een jaar de deelnemers te horen krijgen dat hun DNA-materiaal is vernietigd. Er wordt nog DNA afgenomen bij de mannen die niet in Limburg wonen. En er staan nog afspraken met mannen die lieten weten eerder niet te kunnen komen.

Het onderzoek ligt zeker niet stil. De politie is nog altijd bezig met het nalopen van honderden tips in de zaak. Tips die binnenkwamen nadat vorig jaar mei het verwantschapsonderzoek werd aangekondigd. Bij verwantschapsonderzoek wordt niet rechtstreeks gezocht naar een mogelijke dader, maar naar bijvoorbeeld een broer of vader. Het onderzoek is duur, voor de nu lopende operatie is 1,8 miljoen euro begroot. Aan de afname van het DNA-materiaal deden per dag 100 politiemensen mee.

Lees ook:

Twee decennia na de moord op de 11-jarige Nicky Verstappen lijkt er nog één kans op een oplossing: een DNA-verwantschapsonderzoek dat vanaf vandaag onder 21.500 mannen wordt gehouden. De laatste hoop om bij de dader uit te komen. De ouders van Nicky wachten er al zo lang op.

Wetenschapsjournalist Marga van Zundert legde vorig jaar uit hoe een verwantschapsonderzoek werkt en waarom een crimineel met een grote familie extra moet oppassen.