RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

De school bepaalt, maar het schooladvies klakkeloos accepteren hoeft niet

Een leerling buigt zich over de eindtoets. Beeld © ANP (archieffoto)

Het schooladvies: een spannend moment voor een basisschoolkind én de ouders. Maar wat als het tegenvalt? Je had verwacht dat je kind naar de havo zou gaan, maar hij krijgt een vmbo-advies: kun je daar als ouder nog iets aan veranderen? "Je bent eigenlijk al te laat."

Sinds 2015 wordt het schooladvies voor een kind niet langer bepaald door een eindtoets, maar door de docent. Uit een enquête onder 2000 leraren van vakbond CNV Onderwijs en EenVandaag blijkt dat dit weleens tot conflicten leidt

Flink deel toekomst bepaald

Volgens Peter Hulsen, directeur van informatiepunt Ouders en Onderwijs, weten ouders dat er veel van het schooladvies afhangt. "Het is sowieso een heel belangrijk moment voor het kind. Met 11 jaar wordt dus bepaald naar welke school een kind gaat, dus daarmee wordt voor een flink deel de toekomst bepaald."

In groep 8 geeft de basisschool vóór 1 maart advies over het niveau van je kind. De school kijkt naar leerprestaties en aanleg en ontwikkeling. De middelbare school is verplicht het kind te plaatsen op het niveau dat de basisschool adviseert.

Driekwart van de leraren wordt door ouders onder druk gezet om hun kind een zo hoog mogelijk schooladvies te geven. Bedreigingen, scheldpartijen, en er zijn zelfs ouders die naar de rechter dreigen te stappen. Onacceptabel, noemt Loek Schueler, voorzitter van CNV Onderwijs het. "Een leerkracht is een professional en ouders moeten dat accepteren'', zegt zij. 

School bepaalt

Ja, als ouder wil je natuurlijk het beste voor je kind. Moet je zo'n schooladvies inderdaad accepteren, of heeft het zin om er tegenin te gaan? "De bevoegdheid ligt bij de school. De school bepaalt", zegt Hulsen. "Ouders hebben geen inspraak in het schooladvies."

En dat terwijl er volgens Hulsen 'een menselijke waardering' in het schooladvies kan zitten. "Dat is een nadeel. Het kan goed uitpakken, maar als het niet deskundig gebeurt dan kan het zijn dat subjectieve elementen de overhand hebben." 

Tegenvallend advies: wat kun je als ouder doen?

1. Eindtoets kan nog helpen

In april maken kinderen nog de eindtoets. Als nu blijkt dat je kind de toets beter heeft gemaakt dan verwacht? Dan kun je alsnog bij de school om aanpassing van het schooladvies vragen. "De school moet op dat moment het advies heroverwegen. De school kan nog besluiten het aan te passen", zegt Peter Hulsen.

Mocht het advies worden aangepast, dan kun je in mei alsnog je kind op het hogere niveau aanmelden. Hulsen vindt dat dat moment in het schooljaar te laat komt. "Zo'n eindtoets zou eerder moeten worden afgenomen. Kinderen kunnen maandenlang onrustig zijn hierdoor."

2. Klacht indienen, of naar de rechter?

Elke school heeft een klachtencommissie. Hulsen: "Maar een klacht indienen heeft met alle respect in dit verband niet zo veel zin. Je kunt klagen over hoe dingen gaan, maar zo'n schooladvies wordt er niet door aangepast. Dat geldt ook bij een rechtszaak: de school heeft de beslissingsbevoegdheid, niet de rechter." 

3. Schooladvies negeren

Je kunt proberen het schooladvies naast je neer te leggen. "Dat is te proberen", zegt Hulsen. Een middelbare school kan een kind tot een hoger schooltype toelaten dan in het advies staat. Maar als je je kind aanmeldt, moet het schooladvies worden meegestuurd. En in principe is dit advies leidend bij de beslissing over toelating. "Garantie is er niet."

4. Vraag om tweede advies

Een optie is nog om te vragen om een schooladvies voor twee schooltypes. Dus bijvoorbeeld een havo-advies of een vmbo-tl/havo-advies. "Dan heb je in ieder geval nog een keuze."

Verbloemende taal

Problemen rond het schooladvies zijn altijd te voorkomen door goede communicatie, zegt Hulsen. "Helaas komt het voor dat een schooladvies als een verrassing komt. Als dat zo is, dan hebben ouders het gevoel dat ze niet goed zijn meegenomen in het proces door de jaren heen. Er zijn gesprekken geweest, maar als een leerkracht verbloemende taal gebruikt, dan weten ouders nog niets."

Hulsen raadt ouders dan ook aan om gedurende de schoolperiode, dus al vóórdat hij in groep 8 zit, bij de leraar te vragen om duidelijk en concreet te zijn. "Dat kan al in tien-minutengesprekken. Laat het niet op het laatste moment uitkomen. Want dan ben je eigenlijk al te laat, er zijn nauwelijks momenten meer om in gesprek te gaan met school. Want het formulier moet al op de bus, bij de aanmelding voor een middelbare school."

Loopgraven

Mocht je toch worden verrast, blijf dan in gesprek met je school. "Houd dat gesprek altijd positief, ga niet in de loopgraven zitten. Probeer constructief tot een oplossing te komen, voorkom dat je met rode koppen tegen over elkaar komt te staan." 

Meer op rtlnieuws.nl: