Direct naar artikelinhoud
Recensie

Levende poplegende Googoosh maakt Iraans-Nederlands publiek dolgelukkig

Faegheh Atashin, of GoogooshBeeld Trouw

Pop
Googoosh
The Memory Makers Tour
★★★★☆

Sommige optredens zijn groter dan het concert zelf. Zoals dat van de Iraanse zangeres Googoosh, zaterdag in het Concertgebouw. De 67-jarige zangeres groeide op in het Iran van de sjah en stond al op haar derde op het podium. Als twintiger werd ze de grootste vrouwelijke popster van Iran, wier kapsels en extravagante outfits massaal werden gekopieerd door Iraanse vrouwen.

Wie Googoosh niet kende, kon in Amsterdam met de jonge Googoosh kennismaken middels oude filmbeelden op de beeldschermen. Ze toonden een jongensachtig meisje, dat opgroeide tot een hippe twintiger, met een kort kapsel en grote ogen, als een Iraanse Twiggy.

Het resulteerde in een optreden waarbij de liefde tussen de diva en haar fans haast tastbaar was

Met de Iraanse revolutie van 1979 kwam er een abrupt einde aan de carrière van Googoosh. Want in het islamitische Iran van Khomeini mochten vrouwen niet meer optreden. Pas toen ze in 2000 naar Canada emigreerde, ging Googoosh weer het podium op, buiten Iran. En ze ging weer platen maken, waarop ze haar rebelse aard niet kwijt bleek te zijn geraakt. In 2014 nam ze 'Behesht' op, een nummer over een vrouw die zich realiseert dat ze verliefd is op een andere vrouw. De song zal het regime in Teheran een gruwel zijn, maar 'Behesht' heeft op YouTube vier miljoen views.

Charmante diva

In Amsterdam bleek Googoosh een charmante diva, die in galajurken en omhangen met veel bling bling met verve haar aanstekelijke popsongs bracht. Songs die ook voor westerse oren opvallend makkelijk in het gehoor lagen. Het optreden kwam wat langzaam op gang, mede door de stemproblemen van de verkouden zangeres. Maar vanaf het ontroerende 'Do Panjereh', over vrijheid en gemis van haar land, waarbij Googoosh het zelf ook niet droog hield, kwam ze op stoom. Vooral na de pauze, toen ze haar grootste hits speelde, was het feest in het Concertgebouw. Bij hits als 'Talagh' braken in de zaal kleine dansfeestjes uit en gooide ook Googoosh nog eens ouderwets de heupen los. Het meeste indruk maakte echter de sfeer. In de zaal zaten vooral Iraans-Nederlandse fans. Voor de ouderen bracht de avond puur jeugdsentiment. Voor de jongeren betekende het optreden een kennismaking met een levende legende. Het resulteerde in een optreden waarbij de liefde tussen de diva en haar fans haast tastbaar was. Zo werd het in Amsterdam een gedenkwaardige avond, met een zangeres die zichtbaar dolgelukkig was weer te kunnen optreden en met verrukte fans, die nooit hadden gedacht hun idool ooit nog eens live te kunnen zien.

Lees hier meer muziekrecensies