Direct naar artikelinhoud

Agenten niet vervolgd voor dodelijk schietincident Purmerend

De drie politieagenten die waren betrokken bij het dodelijke schietincident in Purmerend op 1 september 2017 worden niet vervolgd. Dat heeft het Openbaar Ministerie maandag besloten.

Agenten niet vervolgd voor dodelijk schietincident Purmerend
Beeld ANP

Bij het incident werd een 41-jarige man neergeschoten toen die al schreeuwend op de agenten afkwam rennen met een gevaarlijk uitziend wapen.

Eerst losten de agenten waarschuwingsschoten, maar de man liet zich niet afschrikken. Daarop schoten de agenten gericht en viel de man gewond op de grond.

Toen ze de man naderden, stond hij opeens weer op en liep dreigend richting een van de agenten. Toen waarschuwingen nog steeds geen effect hadden, schoten de agenten nogmaals gericht. De man overleed ter plaatse. Zijn wapen bleek een metalen stofzuigerbuis.

De Rijksrecherche heeft in opdracht van het OM een onderzoek ingesteld naar het vuurwapengebruik van de politieagenten. Daaruit concludeert het OM dat sprake is geweest van een noodweersituatie en dat het schieten gerechtvaardigd was.

De familie van het slachtoffer legt zich mogelijk niet neer bij het oordeel van het OM, meldt hun advocaat Richard Korver. Ze beraden zich over de ontstane situatie.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.