RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Scholen Geldrop dicht om staking leraren, bestuur dreigt met ontslag

Beeld © ANP

In Geldrop zijn drie basisscholen gesloten omdat leraren zich massaal ziek hebben gemeld. Daarmee hebben ongeveer 870 leerlingen opeens een vrije dag.

De massale ziekmelding is het gevolg van een bestuurscrisis die al langere tijd speelt. Tot woede van de ouders werden vorig jaar twee schooldirecteuren weggestuurd door de omstreden oud-voorzitter van het bestuur. De twee hadden aan de bel getrokken vanwege een angstcultuur die op de scholen zou heersen.

Interim-schooldirecteuren ontslagen

Op de scholen van stichting 't Nut bestaat al bijna een jaar grote onvrede over het schoolbestuur. De leraren keerden zich afgelopen weekeinde ook tegen de nieuwe voorzitter en eisten haar vertrek. Naar aanleiding daarvan werden het contract met de twee interim-schooldirecteuren per direct opgezegd.

"Leraren zijn er letterlijk en figuurlijk ziek van en dat het nu ook de kinderen treft is ook voor hen een dieptepunt", zegt lid Noor Geraads van de medezeggenschapsraad.

Baan kwijtraken

De huidige interim-bestuurder van de drie scholen heeft de stakende leraren gewaarschuwd dat zij hun baan kwijtraken als ze niet weer aan het werk gaan.

In een brief die in handen is van Omroep Brabant schrijft zij: "Ik roep jullie nogmaals op om gewoon aan het werk te gaan en de komende dagen met mij het gesprek aan te gaan." Als de leraren dat niet doen, dan zullen er 'ernstigere consequenties' aan worden verbonden, zoals 'directe beëindiging van het dienstverband'.