Direct naar artikelinhoud

Verkiezing Beste Raadslid stilgelegd na aanval hackers, winnaar wordt dinsdag wel bekendgemaakt

De verkiezing van het Beste Raadslid van Nederland is stilgelegd na een aanval van hackers op de website. Dat gebeurde als tegenreactie op een oproep van GeenStijl.

Verkiezing Beste Raadslid stilgelegd na aanval hackers, winnaar wordt dinsdag wel bekendgemaakt

Met een zogeheten 'brute force'-aanval op besteraadslid.nl werd zondagavond geprobeerd wachtwoorden te kraken met 'brute kracht'  - door eindeloos veel wachtwoordcombinaties uit te proberen.  

'De aanval is mislukt, maar we hebben de stemming wel stopgezet', zegt Erik van Bruggen van campagnebureau BKB en een van de juryleden. 'Tot nu toe was het een fantastische verkiezing. Tienduizenden mensen hebben gestemd en er is nationaal, regionaal en lokaal veel aandacht geweest voor de vraag wat iemand tot een goed raadslid maakt - los van zijn of haar politieke overtuigingen.'

Geen discussie over topvier

Na twee voorrondes kon sinds zondagochtend worden gestemd op vier finalisten: Nourdin El Ouali (Nida, Rotterdam), Rick Brink (CDA, Hardenberg), Johnas van Lammeren (Partij voor de Dieren, Amsterdam) en Willemien Treurniet (ChristenUnie, Middelburg). Stemmers moesten hun keuze bevestigen met een code die ze per sms ontvingen. Daardoor kan iedereen maar een keer een stem uitbrengen.  

'Over die topvier is geen discussie', zegt Van Bruggen. 'Het escaleerde nadat website GeenStijl zondag opriep om te stemmen op Rick Brink. Dat heeft een tegenreactie opgeroepen.'  

GeenStijl wilde voorkomen dat de internetpoll zou worden gewonnen door Nourdin El Ouali van de islamitisch geïnspireerde partij Nida. 'Het is uiteraard het goed recht van GeenStijl om die oproep te doen', benadrukt Van Bruggen, 'zoals ook politieke partijen campagne hebben gevoerd voor hun kandidaat. Maar de oproep van GeenStijl heeft tot een tegenreactie geleid.' Het gevolg was dat El Ouali nog harder de lucht inschoot.

Het escaleerde nadat website GeenStijl zondag opriep om te stemmen op Rick Brink. Dat heeft een tegenreactie opgeroepen
Erik van Bruggen - campagnebureau BKB
Nourdin El Ouali (Nida, Rotterdam) is een van de genomineerden: 'Je moet een voorbeeld zijn.'Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Manipulatie?

Er wordt nog uitgezocht of in de laatste ronde de stemmen zijn gemanipuleerd. Hoe dan ook wordt dinsdagavond in Paradiso in Amsterdam een winnaar bekend gemaakt, aldus  Van Bruggen. 'Die zou sowieso worden bepaald door zowel de uitslag van de internetpeiling als het inhoudelijke oordeel van de vakjury.'  

De verkiezing voor het Beste Raadslid wordt georganiseerd door campagnebureau BKB, het Periklesinstituut, omroep WNL en de Volkskrant. Vier jaar geleden werd de verkiezing gewonnen door het Heerlense raadslid Ron Meyer. Hij is tegenwoordig naast raadslid ook landelijk voorzitter van de SP.


Dit zijn de vier finalisten

Ze hebben hart voor hun gemeente, weten wat er leeft onder de bewoners en doen er alles aan om hun idealen te verwezenlijken. Dit zijn de vier finalisten voor de titel Beste Raadslid van Nederland: Willemien Treurniet (ChristenUnie, Middelburg), Nourdin El Ouali (Nida, Rotterdam), Rick Brink (CDA, Hardenberg) en Johnas van Lammeren (Partij voor de Dieren, Amsterdam).

De winnaar wordt dinsdagavond bekendgemaakt in Paradiso in Amsterdam. De uitslag wordt voor 50 procent bepaald door onlinestemmen en voor 50 procent door een vakjury. De Volkskrant organiseert deze verkiezing samen met campagnebureau BKB, omroep WNL en het Periklesinstituut.