Luister naar

Regen in de gemeente, lekkage in Den Haag

Nieuws
Het is uitzonderlijk als de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen géén gevolgen heeft voor de landelijke politiek. De meeste grote partijen maakten het mee, dat een partijleider vertrok na teleurstellende resultaten bij de gemeenteraadsverkiezingen.
Willem Bouwman Willem Bouwman
maandag 19 maart 2018 om 03:00
Joop den Uyl is twintig jaar partijleider van de PvdA geweest. Hij trad in die rol aan een jaar na de voor de sociaaldemocraten desastreus verlopen raadsverkiezingen in 1966.
Joop den Uyl is twintig jaar partijleider van de PvdA geweest. Hij trad in die rol aan een jaar na de voor de sociaaldemocraten desastreus verlopen raadsverkiezingen in 1966. anp

Amersfoort

De uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen reiken vaak verder dan de gemeentegrenzen. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 7 maart 2006 leed de VVD verlies. Een dag later legde Jozias van Aartsen, fractieleider van de VVD in de Tweede Kamer, zijn functie neer. Vier jaar later was de SP de verliezer van de gemeenteraadsverkiezingen. Een dag later, op 4 maart, vertrok Agnes Kant als fractieleider in de Tweede Kamer.

Zo rechtstreeks en duidelijk zijn de gevolgen van de gemeenteraadsverkiezingen voor de landelijke politiek niet altijd. Ze kunnen zich ook subtieler uiten. In 2014 kwam D66 in Utrecht als de grootste uit de bus, en sindsdien werd er gesuggereerd dat D66-leider Alexander Pechtold burgemeester van Utrecht wilde worden. Nu wordt hij genoemd als nieuwe burgemeester van Amsterdam, waar D66 ook de grootste is. In Zwolle werd de ChristenUnie de grootste. Het deed iets met het beeld van de partij, die tot dan toe alleen de grootste was in plattelandsgemeenten als Bunschoten en Oldebroek.

dramatisch verlies

De uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen werken door in de landelijke politiek. De opkomst van Joop den Uyl als partijleider van de PvdA volgde op voor de partij dramatisch verlopen raadsverkiezingen in 1966. De positie van partijleider Anne Vondeling kwam door die slechte uitslag onder druk te staan. Bij de Kamerverkiezingen van 1967 was hij geen lijsttrekker meer. Joop den Uyl nam zijn plaats in en bleef bijna twintig jaar lang partijleider. Ook als de uitslag op het eerste gezicht weinig teweegbrengt, kan hij toch een voorteken zijn. Bij de raadsverkiezingen van 1998 haalden de twee grootste regeringspartijen, PvdA en VVD, ­goede resultaten. Ook bij de Kamerverkiezingen, twee maanden later, deden ze het goed, zodat het kabinet-Kok I bijna geruisloos overging in het kabinet-Kok II. Vier jaar later werden de regeringspartijen weggevaagd door Pim Fortuyn, de voorman van Leefbaar Nederland en later de Lijst Pim Fortuyn. Hij leek uit het niets te komen, maar dat was schijn: bij de gemeenteraadsverkiezingen van 1998 had Leefbaar Nederland al enorme successen geboekt in Utrecht en Hilversum. Achteraf gezien was dit het eerste gerommel van een enorme donderbui, de revolte van Fortuyn. Als het regent in de gemeente, gaat het lekken in Den Haag.

Gemeenteraadsverkiezingen leiden meestal niet meteen tot het vertrek van een partijleider. Alleen Agnes Kant en Jozias van Aartsen telden hun knopen en vertrokken de volgende dag. Op langere termijn hebben slechte uitslagen bij gemeenteraadsverkiezingen vaker geleid tot een leiderswisseling. D66 haalde bij de Kamerverkiezingen van 1981 zeventien zetels, nam aan de regering deel en verloor de kiezersgunst. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van juni 1982 bleek alle winst verteerd. ‘Uiteindelijk allemaal mijn schuld, al kan ik honderd verontschuldigingen aanvoeren’, schreef D66-leider Jan Terlouw in zijn dagboek. ‘Wie aan de top staat, is verantwoordelijk.’ Ternauwernood werd hij lijsttrekker bij de Kamerverkiezingen drie maanden later. Toen hij die verloor, verliet hij de Haagse politiek.

Op dezelfde wijze verging het VVD-leider Joris Voorhoeve na de gemeenteraadsverkiezingen van 1990. De VVD leed een nederlaag, waardoor de positie van Voorhoeve ging wankelen en de Kamerfractie nogmaals haar vertrouwen in hem uitsprak. Het bleek een veeg teken. Zes weken later werd Voorhoeve door het partijbestuur tot aftreden gedrongen.

onverholen afkeer

De gemeenteraadsverkiezingen zijn soms een testcase voor het kabinet, zeker als het nog maar net beëdigd is, zoals het huidige kabinet-Rutte III. In maart 1990 verloor de PvdA de gemeenteraadsverkiezingen, vier maanden nadat ze voor het eerst sinds vele jaren weer regeringspartij geworden was. Een deel van de achterban leek vergeten dat een regeringspartij compromissen moet sluiten en stemde niet meer op de PvdA. Vergeleken met de Kamerverkiezingen een half jaar eerder verloor ze vier procent van de stemmen. De PvdA bleef gewoon doorregeren.

Het sprekendste voorbeeld van een testcase zijn de gemeenteraadsverkiezingen van 31 mei 1978. Vijf maanden eerder was het kabinet-Van Agt/Wiegel beëdigd, een kabinet van CDA en VVD met een zeer kleine meerderheid in de Tweede Kamer. Het was in enkele weken tot stand gekomen, nadat het CDA maandenlang vergeefs met de PvdA, de grootste partij van het land, onderhandeld had. De PvdA voerde fel en met onverholen afkeer oppositie tegen het kabinet.

Die oppositie bleek averechts te werken, want bij de gemeenteraadsverkiezingen boekte het CDA voor het eerst sinds vele jaren weer winst. Het was een enorme opsteker voor het kabinet. Het kabinet-Van Agt/Wiegel werd een van de weinige kabinetten die de volle termijn uitdienden.

Veertig jaar later zijn de gemeenteraadsverkiezingen niet helemaal vergelijkbaar met die van 1978. Er doen veel lokale partijen mee, waardoor niet in één oogopslag duidelijk is, hoe goed of slecht de landelijke ­partijen er bij de kiezer voorstaan. Maar tien tegen één dat een win­nende regeringspartij haar succes zal uitleggen als steun aan het nieuwe kabinet. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
ChristenUnie-fractievoorzitter Bikker tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer op 26 maart. Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

ChristenUnie doet aangifte na derde bekladding van partijbureau in een week tijd

Voor de derde keer in enkele dagen werd het partijkantoor van de ChristenUnie woensdagochtend tijd beklad met pro-Palestijnse leuzen. Aanvankelijk wilde de partij geen aangifte doen, maar heeft dat nu alsnog gedaan.

'Bezwaar maken tegen nieuwbouw is volkssport nummer één aan het worden', zegt demissionair minister Hugo de Jonge.

Minister Hugo de Jonge: 'Boze buurmannen maken veel geluid, maar de mensen in de knel hoor je niet'

Boze buren die bezwaar maken tegen nieuwbouwprojecten, trekken te vaak aan het langste eind, vindt minister Hugo de Jonge. ‘We kennen toch allemaal wel jongeren die staan te springen om een woning?’

Twee van de initiatiefnemers: Femmetje de Wind en Huub Stapel.

'Allemaal een oranje keppel, op Koningsdag!' BN-ers komen in actie tegen golf van antisemitisme

De Joodse gemeenschap een hart onder de riem steken en de zwijgende meerderheid een stem geven, dat is het doel van 'Wij zijn allemaal oranje', een actie die plaatsvindt op Koningsdag.

Nieuwbouwprojecten lopen in meer dan 4 van de 5 gemeenten tegen bezwaren aan, zoals hier in de gemeente Bergen (NH). Bezwaarprocedures worden vooral door omwonenden begonnen.

Woningzoekende de dupe van bezwaarmakende burger. 'Omwonenden accepteren steeds minder'

Het is demissionair minister Hugo de Jonge een doorn in het oog: buurtbewoners die de bouw van nieuwe woningen tegen willen houden. Maar hoeveel woningen worden door bezwaren vertraagd, en wat zit er achter?

Duikers plaatsen koraal in het grote aquarium van Burgers' Ocean in Arnhem.

Burgers' Ocean vangt bedreigd koraal op in aquarium en gaat bouwen aan 'reservepopulatie'

Hoe stop je de verwachte verdwijning van belangrijke koraalriffen aan het eind van deze eeuw? Stop ze in grote aquaria wereldwijd, is de gedachte achter het project World Coral Conservatory (WCC).

De Arnhemse wijk Immerloo is een van de armste buurten van Nederland.

Arnhem gaat de schuld van tientallen gezinnen afkopen. 'De stap naar schuldhulpverlening is te groot'

Arnhem gaat in één klap de schulden aflossen van inwoners van de wijk Immerloo II. Waarom is dat nodig? 'Dit moet leiden tot een gesprek over onze omgang met schulden.'