Luister naar

Royalty: koning Abdullah II en koningin Rania van Jordanië komen naar Nederland

Nieuws
Wat speelt er in de wereld van kronen, werkbezoeken en staatsbanketten? Vandaag: het officiële bezoek van ­koning Abdullah II en koningin Rania van Jordanië aan Nederland.
Tirza van der Graaf
maandag 19 maart 2018 om 03:00
Koningin Rania en koning Abdullah II van Jordanië.
Koningin Rania en koning Abdullah II van Jordanië. ap

Eindelijk komen ze: koning Abdullah II en koningin Rania van Jordanië. Eigenlijk was er eind vorig jaar een inkomend staatsbezoek gepland, maar dat werd ‘in overleg’ uitgesteld. Nu komt het paar toch, al is het wel een ‘officieel bezoek’. Het verschil tussen een officieel bezoek en een inkomend staatsbezoek is miniem: er zijn minder ceremoniële onderdelen. Zo is er geen grote militaire ontvangst op de Dam in Amsterdam, maar worden de Jordaanse koning en koningin ontvangen op Paleis Noordeinde in Den Haag.

De koningsparen bezoeken onder meer World Class The Hague, een platform van de gemeente Den Haag waar studenten kunnen deelnemen aan bijeenkomsten over recht en vrede. Koning Abdullah houdt daar een toespraak. Máxima en Rania bezoeken samen het Gemeentemuseum, waar ze worden rondgeleid langs de schilderijen van Piet Mondriaan. De koning en Abdullah bezoeken een bijeenkomst over contraterrorisme. Want Jordanië en Nederland werken samen in de strijd tegen ISIS.

De tweede dag van het bezoek staat vooral in het teken van politiek en handel: de Jordaanse koning en koningin ontmoeten de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer, en vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven van de twee landen ontmoeten elkaar.

historie

De geschiedenis van het islamitische ‘Hasjemitisch Koninkrijk Jordanië’ is interessant. Dat werd in 1946 gesticht toen Jordanië onafhankelijk werd. Eerder, in 1921, stichtten de Britten het Emiraat Transjordanië. Aan het hoofd kwam koning Abdullah I (1923-1951), een nazaat van de Hasjemieten, een eeuwenoud adellijk geslacht dat zegt af te stammen van de profeet Mohammed.

Het lot van de eerste koning Abdullah I was tragisch. Hij werd in 1951 vermoord toen hij in een moskee in Jeruzalem aan het bidden was. Op dat moment was zijn kleinzoon Hoessein (1935-1999) mee, op wie ook werd geschoten. Maar wonder boven wonder overleefde hij de aanslag, omdat de kogel precies tegen een medaille op zijn jasje kaatste.

Hoesseins vader Talal (1909-1972) volgde ­Abdullah I op, maar hij leed aan schizofrenie. Een jaar later moest hij de troon noodgedwongen opgeven en zo volgde Hoessein hem op. Maar omdat hij op dat moment nog maar 16 jaar was, werd hij pas tot koning gekroond in 1953. Hij bleef tot zijn dood in 1999 koning, en veranderde op het laatste ­moment dat niet zijn broer Hassan, maar zijn zoon en de huidige koning hem opvolgde.

Velen zullen de vierde vrouw van Hoessein kennen: koningin Noor (1951). De koningin met haar blonde haar en felblauwe ogen werd geboren als dochter van een Amerikaans zakenman van Syrische komaf, en groeide in Amerika op. Ze is bekend door haar inzet voor zaken als vluchtelingenwerk en vrouwenrechten. Daarin lijkt haar opvolgster koningin Rania (1970) erg op haar: ook zij zet zich in voor allerlei goede doelen. Verder is ze bekend om het feit dat ze vaak kleding draagt van westerse ontwerpers. Ook is ze overtuigd moslima, maar draagt ze geen hoofddoek.

In het verleden is Nederland maar één keer op staatsbezoek geweest in Jordanië, in 1994. Toen bezochten toenmalig koningin Beatrix en prins Claus het land. <

agenda

20-21 maart: officieel bezoek van ­koning en koningin van Jordanië aan ­Nederland.

21 maart: prinses Beatrix en prinses Mabel zijn in Groningen bij de uitreiking van de Prins Friso Ingenieursprijs.

28 maart: koning Willem-Alexander opent in Nunspeet de uitbreiding van de babyvoedingsfabriek Nestlé.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Lisa Westerveld (GL-PvdA, links) roept samen met Faith Bruyning (NSC, rechts) op om een zogenoemde beknopte parlementaire enquête uit te laten voeren naar de gesloten jeugdzorg van 2008 tot nu.

De Kamer is diep bezorgd over de gesloten jeugdzorg, maar ziet weinig in weer een enquête

GroenLinks-PvdA en NSC willen met een ‘beknopte parlementaire enquête’ uitzoeken hoe de misstanden in de gesloten jeugdzorg zo lang konden doorgaan. Maar een meerderheid van de Kamer twijfelt of ‘nog een rapport’ wel de oplossing biedt.

Agenten met machinegeweren bewaken de Dom in Keulen rond Kerst en Nieuwjaar na de ontdekking van aanslagplannen van ISIS-Khorasan.

ISIS heeft Europa nog steeds in het vizier voor aanslagen als die in Rusland

In heel Europa zijn veiligheidsdiensten in staat van paraatheid. Want de aanslag in Moskou was niet het enige plan van ISIS. Het heeft Europa weer stevig in het vizier, te beginnen met kerken.

‘Je kunt aan je vlucht een CO2-uitstootcijfer hangen, maar wat zijn de precieze gevolgen dan?'

Waarom we toch blijven vliegen ondanks schaamte. 'Zet op een rij wat je belangrijkste waarden zijn'

Vliegschaamte blijft een dingetje, van de 18 tot 65-jarigen heeft 1 op de 5 er last van. Waarom blijven we vliegen, terwijl we weten dat het het klimaat fors schaadt?

De brug over het Noordhollandsch Kanaal bij Purmerend ligt midden in de A7, en is verreweg de belangrijkste verkeersader in het gebied.

Motorambulances en speedpedelecs om de file te omzeilen: de brug over de A7 wordt verbouwd

De verkeersoverlast in Noord-Holland zal gigantisch zijn zodra Rijkswaterstaat begint met de versteviging van een brug, midden in de A7. Artsen en verpleegkundigen maken zich zorgen over de gevolgen voor de spoedzorg.

Boerenprotest dinsdagmorgen in Brussel.

EU-landen komen boeren ongekend snel tegemoet, GroenLinks spreekt van 'symboolpolitiek'

De EU-landen zijn akkoord met een serie maatregelen die tegemoetkomen aan de protesten van boeren. De milieueisen om EU-landbouwsubsidies te krijgen worden versoepeld, kleinere landbouwbedrijven worden helemaal niet meer gecontroleerd.

Het gezin Laan, met rechtsboven Henk-Willem en daaronder zijn gehandicapte zoon Joas pleit voor betere toiletvoorzieningen voor mensen als Joas. ‘We hopen dat het balletje nu snel verder gaat rollen.’

Waar verschoon je onderweg een ernstig gehandicapt kind? 'Soms moet het in de bosjes'

Naar de wc gaan tijdens een dagje uit levert kinderen en volwassenen met een ernstige beperking veel gedoe op. Ze hebben vaak een ruimte nodig waarin ze liggend verschoond kunnen worden. Maar die zijn er nauwelijks.