Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 24 feb 2018
Leestijd: 1 minuut

VN-veiligheidsraad stemt voor wapenstilstand Syrië

De veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft besloten om een wapenstilstand af te roepen in Syrië.

Zaterdag werd de resolutie unaniem, met Russische steun, aangenomen voor een wapenstilstand voor een duur van dertig dagen. Het staakt-het-vuren is nodig om hulpgoederen te brengen en medische evacuaties mogelijk te maken.

De resolutie bevat echter geen bindende druk om het staakt-het-vuren onder internationaal recht af te dwingen. De raad ,,eist dat alle partijen onverwijld de gevechten staken gedurende een periode van ten minste dertig opeenvolgende dagen in heel Syrië voor een voortdurende humanitaire pauze."

Militaire operaties tegen terroristische groeperingen als Islamitische Staat (IS), al-Qaeda en al-Nusra zijn echter uitgesloten van het staakt-het-vuren. In hoeverre de partijen bij het conflict zich aan zo’n wapenstilstand houden, is de vraag.

Meerdere organisaties riepen op tot een wapenstilstand, waaronder Artsen Zonder Grenzen. Na zes dagen van hevige bombardementen en artilleriebeschietingen is er niet voldoende medisch personeel meer om alle gewonden te behandelen.

Tussen zondagavond vorige week en vrijdagavond vielen ruim 520 doden en 2500 gewonden in Oost-Ghouta, een rebellenbolwerk bij hoofdstad Damascus. In dezelfde periode zijn dertien medische centra die met de hulporganisatie samenwerken gedeeltelijk of geheel verwoest door de gevechten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.