Direct naar artikelinhoud

Bronzen plak voor Irene Schouten op eerste olympische massastart

Irene Schouten heeft op de eerste olympische massastart brons gewonnen. De 25-jarige Andijkse reed een uitgekiende wedstrijd, maar kon niet voorkomen dat de Japanse Nana Takagi er met de titel vandoor ging. De Koreaanse Bo-Reum Kim - regerend wereldkampioene op dit nieuwe onderdeel - behaalde de tweede plaats.

Irene Schouten na haar derde plaats op de massastart op de Spelen in GangneungBeeld anp

De Noord-Hollandse hield een dubbel gevoel over aan de bronzen wedstrijd, bekende ze bij de NOS. 'Ik kwam al te vroeg op kop. Ik dacht: ik ga maar, ze moeten er maar overheen komen. Ik ben sowieso blij met de medaille, maar het liep niet zoals ik wilde.'

Vier landen verschenen in de slotwedstrijd met duo's aan de start: de VS, Italië, China en Nederland. De wedstrijd werd onmiddellijk geopend door Saskia Alusalu uit Estland. Ze kreeg een voorsprong van iets minder dan een halve ronde. Haar aanval werd niet erg serieus opgevat. Alusalu is een kleintje in het internationale veld.

De achtervolging kwam maar weifelend op gang. Geen van de vrouwen durfde het initiatief te nemen. Het gewicht van de wedstrijd leek zich naar de schouders van Annouk van der Weijden te verplaatsen. Moest zij zorgen dat de koers in een sprint zou ontbranden voor sprintster Schouten? Dat was ondoenlijk voor Van der Weijden, die met kniepijn uit de halve eindstrijd was gekomen.

Het was een klein wonder dat Van der Weijden überhaupt de finale had bereikt. Toen in haar halve finale Ivanie Blondin halverwege ten aanval trok, schoof de Nederlandse slim mee met de Canadese en de Japanse Ayano Sato. Blondin stapte bij het uitkomen van de bocht op het beton van het middenterrein en klapte onderuit. Sato vloog erover heen en daarna Van der Weijden. Ze krabbelde snel op, maar keek inmiddels tegen een achterstand van 100 meter aan. Op eigen kracht dichtte ze het gat en nam daarna brutaal de kop. Uit veiligheidsoverwegingen trok ze zelf de eindsprint aan en ging overtuigend door.

Schouten was veel eenvoudiger doorgedrongen tot de finale waarin het eventjes leek dat er een einde aan het pokeren achter Alusalu kwam door een tegenaanval van Dan Li uit China, overgenomen door de Poolse Luiza Zlotkowska en later Claudia Pechstein. Maar echt snelheid maakten ze niet. Alusalu bleef zwemmen met een dikke 100 meter voorsprong.

Met de vijf op het rondebord ging Maryna Zuyeva (Wit-Rusland) was de eerste die haar geduld niet kon bewaren, maar het was Mia Manganello die namens Amerika het gat naar de Estse eindelijk dichtte. Er ontstond onder haar leiding een groepje van zeven vrouwen met Heather Bergsma, Schouten, Kim en Takagi. De Japanse week niet uit de schaduw van Schouten. 'Ze zagen mij als de favoriet terwijl ik afgelopen jaar geen enkele keer op het podium van wereldbeker heb gestaan.'

Ze zagen mij als de favoriet terwijl ik afgelopen jaar geen enkele keer op het podium van wereldbeker heb gestaan
Irene Schouten

Bij de bel ging Schouten de sprint aan. Dat is haar vaste recept en vaak goed voor de zege, maar na een misslag kwam ze wijd uitwaaierend uit de laatste bocht kon ze Takagi niet blokkeren. De Japanse spurtte aan de binnenkant naar het goud, Schouten verloor het zilver nog nipt aan de Koreaanse thuisrijdster Kim. 'Ik had het niet beter kunnen doen. Ik wilde goud, maar helaas er kwamen er twee onderdoor. Hij is ook van Annouk, van ons samen.'