Luister naar

Natuur: Slijtage

Nieuws
Als je van dichtbij spreeuwen wilt zien, neem dan een kijkje op station Rotterdam Centraal. Op alle perrons scharrelen witbespikkelde vogels rond.
-
zaterdag 24 februari 2018 om 03:00
Spreeuwen hebben tijdens de wintermaanden een witbespikkeld verenkleed.
Spreeuwen hebben tijdens de wintermaanden een witbespikkeld verenkleed. Kees de Heer

Spreeuwen kwinkeleren in een karakteristieke houding. Ze zitten keurig rechtop, de kop zo ver mogelijk omhoog, met trillende baardveren en fladderende vleugels. Dat vleugelgeklapper is belangrijk, daarmee zetten ze de toon van de muziek. Een spreeuw zonder vleugels is als een pijporgel zonder motor voor de blaasbalg. Vogels hebben namelijk in hun borst enkele luchtzakken, die als blaasbalgen werken. Door het samentrekken van de omliggende spieren maken ze de luchtzakken kleiner of juist groter en zodoende pompen ze lucht in of uit de longen.

Als een vogel gaat zingen, brengt hij eerst een grote luchtzak onder zijn sleutelbeen onder druk. Als deze luchtzak flink uitzet, worden de bronchiën afgesloten. Daarna wordt de lucht in de longen onder druk gebracht. Vervolgens opent de vogel een klepje in de wand van de luchtpijp, om lucht te laten ontsnappen. Dat heeft tot gevolg dat een membraan op de luchtzak gaat trillen en zo ontstaat de vogelzang. Begin deze week heb ik ruim een uur naar spreeuwen geluisterd – vanwege een treinstoring. Omreizen kon wel, maar ik koos natuurlijk voor de kwetterende spreeuwen die driftig zaten te oefenen voor het komende broedseizoen.

Spreeuwen hebben nu nog een prachtig verenpak. Tijdens de najaarsrui krijgen spreeuwen veel nieuwe veren met een witte top, zodat ze ’s winters fraaie, witbespikkelde jassen dragen. Volgens de kenners hebben de vrouwtjes meer spikkels dan de mannetjes, maar ik moet eerlijk bekennen dat ik een troep spreeuwen niet op grond van dit kenmerk in tweeën durf te splitsen.

Binnenkort raken de spreeuwen hun spikkels kwijt. Daar is geen nieuwe rui voor nodig, dat is gewoon een kwestie van slijtage. Punten en randen van veren gaan er het eerst aan. De witte stippels slinken zienderogen en in de lente zijn de vogels bijna egaal zwart. De spreeuwenjas heeft dan een metaalachtige glans met groene en bruine tinten, de mooie stippels zijn weg. Sommige vogelsoorten zorgen vlak voor het broedseizoen voor nieuwe verenpakken. Kokmeeuwen krijgen een chocoladebruine kap, maar er zijn meer vogels die hun grauwe, saaie winterkledij verruilen voor opvallende, kleurrijke tenues voor het zomerhalfjaar. Bij spreeuwen doet een afgedragen winterkloffie dienst als bruiloftskleed. ?

vogelsnavels slijten ook, net als nagels

Spreeuwen hebben ’s winters donkere snavels en in het broedseizoen gele. Dat is eveneens een kwestie van slijtage.

We staan er niet zo vaak bij stil, maar snavels slijten, net als nagels. Een voedselzoekende spreeuw boort zijn gereedschap dagelijks honderden keren in de grond. Geen wonder dat het bovenlaagje langzaam afslijt.

De basis van een vogelsnavel is van bot, de rest is verhoornde huid, vergelijkbaar met schubben van reptielen en nagels van zoogdieren. Vanuit de huid groeit het hoorngedeelte voortdurend aan en normaal is de aangroei precies gelijk aan de slijtage.

Soms gaat er iets mis met de aanmaak van het hoornachtige materiaal. De snavel wordt dan te hard en slijt te weinig af. Normaliter is de spreeuwensnavel 24 millimeter lang, maar er zijn weleens dieren gevonden met snavels van 41 en 55 millimeter. Bij deze abnormale snavels waren de basis en de punt licht, maar het middenstuk was donker.

Als de snavel niet slijt, zie je een jaarring. Dat komt doordat de kleur van de spreeuwensnavel in de loop der seizoenen varieert, onder invloed van hormonen. In het vroege voorjaar wordt de basis van de ondersnavel bij een vrouwtje lichtroze, bij een mannetje blauwzwart. Zo’n detail ontgaat ons, maar de vogels zien dat natuurlijk wel.

Van een paar meter afstand kunnen we wel zien dat de snavels in de lente helemaal geel worden. Nu hebben veel spreeuwen nog een donkere snavelpunt. Het stuk van de snavel dat in de afgelopen winter is gevormd, slijt af en het nieuwste gedeelte heeft al de lichte tint die bij de lente hoort.

kokmeeuwen met donkere kappen

Van de herfst tot de lente vliegen kokmeeuwen rond met een ‘walkman’ op hun kop. Achter hun oog zit een grijze vlek. In deze tijd van het jaar worden die oorvlekken langzaamaan donkerder en groter, zodat de vogel een nekband krijgt. Die band breidt zich uit naar boven en naar onderen. Uiteindelijk draagt de meeuw een ‘chocoladebruine muts’. Aan dit opvallende hoofddeksel dankt hij zijn bijnaam ‘kapmeeuw’. Tijdens de najaarsrui raakt hij zijn kap kwijt en zet hij zijn ‘koptelefoon’ weer op.

Kortom, kokmeeuwen kennen een dubbele rui. Het zomerkleed verschilt sterk van het winterkleed. De eerste meeuwen hebben nu al een zomerkleed met een donkere kap, maar de meerderheid vliegt nog rond met een ‘walkman’. De ene vogel begint nu eenmaal wat vroeger te ruien dan de andere, vandaar dat je de verschillende outfits tegelijkertijd ziet vliegen.

Het loont de moeite om ook op de kleur van de poten te letten. Want zelfs de poten krijgen twee keer per jaar een andere kleur. De oranje wintertint zal langzaam veranderen in de helderrode kleur die bij de broedperiode hoort. Bovendien zijn er op dit moment nog een heleboel kokmeeuwen met donkere poten; dat zijn onvolwassen dieren waarvan de poten nog niet zijn uitgekleurd.

huismussen met zwarte beffen

Veren verslijten. Vooral de veren die tijdens het vliegen veel wrijving ondervinden, hebben het fors te verduren. Toppen van staartveren en toppen van hand- en armpennen op de vleugels slijten het hardst.

Vogels krijgen geregeld nieuwe veren: ze ruien een, twee of zelfs drie keer per jaar. Tijdens de najaarsrui krijgt een huismus nieuwe veertjes in zijn hals en op zijn buik. Bij de mannetjes zijn veel van deze veren zwart met een grijze top. In de loop van de winter slijten de toppen eraf en dan krijgt het mannetje een prachtige zwarte bef.

natuurtip: beleef de lente

Het vogelbroedseizoen start binnenkort. Je kunt op zonnige dagen al volop genieten van kwetterende spreeuwen, kwinkelerende merels en luidkeels zingende koolmezen.

Vandaar dat het project ‘Beleef de lente’ van Vogelbescherming Nederland afgelopen week van start ging. Voor het twaalfde jaar op rij kun je vanuit je huiskamer continu meekijken in de nestkasten van allerlei vogels. Vlak na Valentijnsdag zijn de eerste webcams aangezet, gericht op de nesten van de bosuil, kerkuil, steenuil, slechtvalk, ooievaar en zeearend. In de komende weken volgen de camera’s bij de nesten van koolmees en ijsvogel.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De Q-koorts is aangetroffen op een boerderij met melkschapen.

Q-koorts in Gelderland: hoe groot is het risico voor de mens? Vier vragen

Voor het eerst sinds 2016 is in Nederland Q-koorts aangetroffen bij Nederlandse melkgeiten en melkschapen. De bacterie besmette in het verleden duizenden Nederlanders, van wie een deel jaren later nog worstelt met de medische nasleep.

Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.

ChristenUnie-fractievoorzitter Bikker tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer op 26 maart. Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

ChristenUnie doet aangifte na derde bekladding van partijbureau in een week tijd

Voor de derde keer in enkele dagen werd het partijkantoor van de ChristenUnie woensdagochtend tijd beklad met pro-Palestijnse leuzen. Aanvankelijk wilde de partij geen aangifte doen, maar heeft dat nu alsnog gedaan.

'Bezwaar maken tegen nieuwbouw is volkssport nummer één aan het worden', zegt demissionair minister Hugo de Jonge.

Minister Hugo de Jonge: 'Boze buurmannen maken veel geluid, maar de mensen in de knel hoor je niet'

Boze buren die bezwaar maken tegen nieuwbouwprojecten, trekken te vaak aan het langste eind, vindt minister Hugo de Jonge. ‘We kennen toch allemaal wel jongeren die staan te springen om een woning?’