Luister naar

'Een e-bike motiveert mensen om te blijven fietsen'

Nieuws
Een op de drie nieuwe fietsen is een e-bike. Jaarlijks worden er in Nederland 271.000 nieuwe e-bikes verkocht. Wie zijn de kopers en wat is de toekomst van de e-bike? Colin Robaard (32) is manager bij E-bike Xperience, een parcours om elektrische fietsen uit te proberen. E-bike Xperience wordt van 2 tot en met 4 maart in de Jaarbeurs Utrecht gehouden.
Sophia Geuze Sophia Geuze • redacteur
zaterdag 24 februari 2018 om 03:00
'Een e-bike motiveert mensen om te blijven fietsen'
'Een e-bike motiveert mensen om te blijven fietsen' e-bike xperience

1 Wat is E-bike Xperience?

‘De E-bike Xperience is een consumentenbeurs voor elektrische fietsen. Er zijn in totaal vijftig merken vertegenwoordigd. De fietsen kunnen getest worden op een parcours van anderhalve kilometer. Op het overdekte parcours proberen we het buitengevoel naar binnen te halen. De testers rijden over onder andere hellingen en schelpenpaden. We hebben e-bikes die maximaal 25 kilometer per uur rijden en speed pedelecs die 45 kilometer per uur halen. Voor de speed pedelecs hebben we een apart en korter parcours. We willen ze niet door elkaar laten rijden omdat de snelheid verschilt en we in de hal beperkte ruimte hebben. In het normale verkeer rijden ze wel in dezelfde straat, maar een speed pedelec mag niet op het fietspad. Die fietsers rijden tussen de auto’s en dragen vaak een helm.’

2 Waarom zou je altijd harder willen fietsen?

‘Ik vraag me af of harder willen rijden de motivatie is om een e-bike te kopen. Toen ze een aantal jaren geleden op de markt kwamen, werden ze vooral door ouderen gekocht om het dagelijks fietsgebruik makkelijker te maken. Maar de samenstelling van de e-bike-gebruikers is in rap tempo veranderd. Je ziet scholieren die een e-bike verkiezen boven een scooter, moeders die kiezen voor het gemak van een e-bike boven dat van een gewone fiets en forensen die ermee naar het werk gaan. Zij kiezen voor een gezondere manier van reizen dan de auto en willen niet meer in de file staan. We zien de gebruikers jonger worden. Bij de e-bike kun je met maximale ondersteuning 25 kilometer per uur. Maar als de fietser hard trapt en wind mee heeft, kan hij 28 kilometer per uur halen. En dat mag op een fietspad, want daar geldt geen maximumsnelheid.’

3 Is de e-bike uitontwikkeld?

‘Zeker niet. We zitten nog in een vroege fase. De ontwikkelingen volgen elkaar juist in rap tempo op. De accu wordt bijvoorbeeld steeds beter. En veiligheidsaspecten uit de auto-industrie worden toegepast op de e-bike. Zo is er een e-bike met remdosering, op basis van het antiblokkeersysteem ABS in auto’s. Verder zie je net als bij gewone fietsen dat hippe modellen hun intrede doen. Een scholier wil niet op dezelfde fiets als zijn ouders. Ik verwacht dat straks alle stadsfietsen vervangen worden door e-bikes. Dat is natuurlijk nog toekomstmuziek, maar ze worden steeds goedkoper en zijn steeds meer geaccepteerd.’

4 Hoe milieuvriendelijk is de e-bike eigenlijk?

‘De milieubelastende onderdelen zoals de accu en de motor liggen het meest onder de loep. Een accu is eigenlijk een veelvoud aan normale batterijen. De accu heeft een bepaalde levensduur. Hoelang die is verschilt per merk. Als je de accu talloze keren opgeladen hebt, wordt hij slechter. Kapotte accu’s worden ingezameld en gerecycled. Als je de e-bike gebruikt voor een rit die je anders met de auto zou doen, is de uitstoot van CO2 veel lager. Ik weet niet wat de CO2-voetafdruk van een e-bike is.’

5 Wat is de gouden tip om e-biken voor senioren veiliger te maken?

‘Mijn gouden tip is dat ze goed leren e-biken. Leer met de snelheid omgaan en leer anticiperen op het verkeer. Zet trapondersteuning niet op vol vermogen als je onervaren bent. Zo rijd je niet op zijn hardst weg. Als je moeite hebt met op- en afstappen, moet je je afvragen of een e-bike wel wat voor je is. Verder zie je juist dat ouderen stabieler rijden, omdat er minder kans is dat ze heel langzaam rijden en daardoor omvallen. We hebben eerder een testparcours gehad en zagen dat senioren met een e-bike bijvoorbeeld makkelijker over een grindpad reden.’

6 Zorgt de e-bike voor dikkere Nederlanders?

‘Ik zie niet gebeuren dat de Nederlander dikker wordt door de e-bike, wel fitter. Denk maar aan de forensen die de auto laten staan. Maar dat is niet onderzocht. Het is een feit dat een e-bike geen vervoersmiddel is waarbij je alleen gas hoeft te geven, zoals bij een scooter of auto. Je moet nog altijd je benen gebruiken waardoor je beweegt. De mate van inspanning kun je aanpassen. Je kunt een e-bike laten ondersteunen zodat je maar een klein beetje kracht hoeft te geven, maar dat doet niet iedereen. Ik denk dat een e-bike mensen juist motiveert tot op hogere leeftijd te blijven fietsen en langere afstanden af te leggen.’

7 Hebt u zelf een e-bike?

‘Nee, ik woon zo dicht bij mijn werk dat ik er geen nodig heb. In mijn vrije tijd rijd ik graag op een racefiets. Soms probeer ik op de racefiets een speed pedelec bij te houden. Ik heb wel een periode een e-bike getest en dat beviel heel goed.’

Colin Robaard: ‘Als je moeite hebt met op- en afstappen, moet je je afvragen of een e-bike wel wat voor je is.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Maarten van Ooijen demissionair Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport komt deze zomer met een wetsvoorstel voor de invoering van een eigen bijdrage in de jeugdzorg.

Kabinet maakt plannen voor invoering van 'stevige eigen bijdrage' in de jeugdzorg

Volgens demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) is de enige manier om een extra bezuiniging in de jeugdzorg te voorkomen de invoering van een eigen bijdrage. Deze zomer komt hij met een wetsvoorstel.

Steven van Weyenberg voorafgaand aan de presentatie van de Voorjaarsnota 2024.

Kabinet verricht in Voorjaarsnota hoofdzakelijk reparatiewerk. 'Terughoudendheid past bij nieuw beleid'

Het demissionaire kabinet gebruikt de lentebegroting voor het wegwerken van achterstallig onderhoud. Voor asielzoekers, de gedupeerden van de toeslagenaffaire en de Groninger aardbevingen worden er miljarden euro’s extra uitgetrokken.

'Een boze meneer duwde mij onlangs bij het instappen tegen de treinwand aan', vertelt hoofdconducteur Lucienne van Eijsden.

Wat doe je als reiziger bij een onveilige situatie in de trein? 'Zorg dat je een goede getuige bent'

Het aantal geweldsincidenten in de trein neemt toe. ‘Naast dat het ontzettend stom voelt, is het ook beangstigend’, zegt hoofdconducteur Jan de Jonge. Wat kun je als treinreiziger doen als er iets in jouw coupé gebeurt?

Gestrande reizigers komen aan in Eindhoven nadat ze lang in Israël vastzaten na de aanval van Hamas op 7 oktober.

Ben ik nog verzekerd op vakantie in Israël? Vier vragen over het nieuwe rode reisadvies

Buitenlandse Zaken veranderde het reisadvies voor heel Israël en de Palestijnse gebieden van oranje naar rood. Reis niet naar Israël is het devies. Waar moet je rekening mee houden als je nu richting Israël reist?

Jongeren die rond bedtijd bezig zijn met gamen, slapen slechter, blijkt uit promotieonderzoek van psycholoog Teun Siebers.

Lang op schermpje slecht voor nachtrust? 'Het maakt vooral uit wát je op je telefoon doet'

Tieners die vlak voor bedtijd nog op hun telefoon zitten, slapen slechter en dat kan leiden tot slechtere resultaten op school. Maar een filmpje op YouTube kan geen kwaad, blijkt uit onderzoek van Teun Siebers.

Prins Bernhard (m) ontmoet de zojuist bevrijde vrouwen in Grijpskerk.

De Duitsers wilden niet dat deze vrouwen werden bevrijd. Dus deden ze dit met hen, tot voorbij Grijpskerk

Aan het eind van de oorlog zaten er in kamp Westerbork meer dan honderd vrouwelijke verzetsstrijders gevangen. Vlak voor de komst van de bevrijders namen de Duitsers hen mee, de nacht in.