Direct naar artikelinhoud
Proces kasteelmoord

Elisabeth Gyselbrecht vergeeft vader André: "Hij deed het om zijn kleinkinderen te beschermen"

Elisabeth Gyselbrecht vergeeft vader André: "Hij deed het om zijn kleinkinderen te beschermen"
Beeld BELGA

Elisabeth Gyselbrecht heeft haar vader André vergiffenis geschonken. "Ik weet dat het niet uit eigenbelang was, maar wel om zijn kleinkinderen te beschermen", verklaarde ze op het proces over de moord op Stijn Saelens.

Na afloop van de pleidooien van haar advocaten kreeg Elisabeth Gyselbrecht als burgerlijke partij zoals gebruikelijk ook zelf kort het woord. Haar advocaat Els Gauquie had eerder ook al gepleit dat Elisabeth Gyselbrecht op een menselijke straf hoopt voor haar vader.

'De twee belangrijkste mannen in Elisabeth haar leven hebben haar heel erg teleurgesteld'
Els Gauquie, advocaat van Elisabeth Gyselbrecht

"Mevrouw de voorzitster, mevrouw en meneer de rechter. Ik wens jullie te zeggen dat ik Stijn inderdaad ongelooflijk graag gezien heb", aldus Elisabeth Gyselbrecht. "Hij leeft ook verder in onze vier kinderen, maar ik kan niet ontkennen dat ik verblind was. Ik had ook andere beslissingen genomen als ik wist wat ik nu weet. Ik begrijp dat mijn vader zo ongerust was en zich zorgen maakte om mij en de kinderen. Ik kan hem vergiffenis schenken, omdat ik weet dat het niet uit eigenbelang was, maar wel om zijn kleinkinderen te beschermen."

'Moord als foute beslissing'

In haar pleidooi had meester Els Gauquie een gelijkaardig beeld geschetst. "Ze zag Stijn doodgraag, maar eigenlijk sleurde hij haar de afgrond in. Ze rekende erop dat haar vader alle problemen zou oplossen." Na verloop van tijd kwam ze ook in opstand tegen haar vader. "Ze wilde niet geloven dat haar man een gevaarlijke mens zou zijn. Vader zag het gevaar dat Elisabeth niet wilde zien."

'Ze wilde niet geloven dat haar man een gevaarlijke mens zou zijn. Vader zag het gevaar dat Elisabeth niet wilde zien'
Els Gauquie, advocaat van Elisabeth Gyselbrecht

Meester Gauquie omschreef de moord als een drastische, maar foute beslissing. "Ze begrijpt nu dat er in zijn ogen weinig alternatief was. De twee belangrijkste mannen in haar leven hebben haar heel erg teleurgesteld. Die extreme beslissing is genomen uit wanhoop en druist in tegen al hetgene waar die man voor staat. Ze zal nooit vergeten wat er gebeurd is, maar ze heeft u wel vergeven."