Direct naar artikelinhoud

Nieuw seizoen Air Crash Investigation start met aflevering over MH17-ramp

National Geographic zendt op 4 maart een documentaire uit over de MH17-ramp. Het is de eerste aflevering van een nieuw seizoen van het tv-programma Air Crash Investigation. De makers konden onder meer exclusief spreken met medewerkers van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

De restanten van de MH17, zoals getoond tijdens de presentatie van een onderzoeksrapport.Beeld afp

Vlucht MH17 van Malaysia Airlines werd op 17 juli 2014 uit de lucht geschoten boven het oosten van Oekraïne, waar pro-Russische rebellen tegen het regeringsleger vochten. Alle 298 inzittenden kwamen om het leven, onder wie bijna tweehonderd Nederlanders. Door de gevechten in Oost-Oekraïne duurde het maanden voordat de Onderzoeksraad voor Veiligheid wrakstukken kon bergen. 

De reconstructie van Air Crash Investigation brengt deze en andere uitdagingen waarmee de onderzoekers te maken kregen in beeld. Dit gebeurt onder meer met computeranimatie en nagespeelde scenario's. Op de schuldvraag gaat het tv-programma niet in.

De Stichting Vliegramp MH17, waarin alle nabestaanden zijn verenigd, mocht eerder al naar de documentaire kijken. De nabestaanden waren vooral blij dat de laatste seconden van hun geliefden niet zijn nagespeeld. De fatale explosie van het vliegtuig is van afstand te zien.

Wel zag de stichting een paar zaken die volgens voorzitter Piet Ploeg 'niet chic of niet juist' waren. Zo werd gevraagd om beelden van een echte studentenkaart en een echt slachtoffer alsnog niet uit te zenden. Daarnaast had de stichting moeite met een scène waarin te zien was dat de piloten schrokken van de raket. Die kunnen ze nooit hebben gezien, aldus voorzitter Ploeg van de stichting.

Van Air Crash Investigation, dat onder meer door RTL7 en SBS6 onder de naam Mayday en De meest schokkende vliegtuigrampen is uitgezonden, zijn ruim 150 afleveringen gemaakt. Het programma besteedde eerder aandacht aan de Bijlmerramp in 1992, de crash van Turkish Airlines op Schiphol (2009) en aan de grootste luchtramp ooit:  de botsing tussen twee toestellen van KLM en PanAm op Tenerife in 1977 waarbij 583 mensen omkwamen.

De stichting had moeite met een scène waarin te zien was dat de piloten schrokken van de raket. Die kunnen ze nooit hebben gezien