Direct naar artikelinhoud

Architect Rem Koolhaas ontvangt hoogste Franse cultuuronderscheiding

Architect Rem Koolhaas heeft in Frankrijk de Commandeur des Arts et des Lettres gekregen. Dit is de hoogste Franse onderscheiding die wordt uitgereikt als erkenning voor een uitzonderlijke bijdrage op artistiek of literair gebied.

Rem KoolhaasBeeld afp

Het eerbetoon werd hem toebedeeld door de Franse Minister van Cultuur Françoise Nyssen. Zij prees tijdens de ceremonie, die al op 8 februari plaatsvond maar vandaag pas naar buiten werd gebracht,  Koolhaas voor 'het begeleiden van nieuwe talenten, het begeleiden van culturele diversiteit en het begeleiden van de toegang van burgers tot kunst'. 

Koolhaas brak door met de bouw van de Kunsthal in Rotterdam (1992) en geldt inmiddels als de meest invloedrijke en internationaal bekendste hedendaagse Nederlandse architect. Zijn architectenbureau Office for Metropolitan Architecture (OMA) krijgt opdrachten van over de hele wereld.

Select gezelschap

De 73-jarige Koolhaas treedt als Commandeur toe tot een select gezelschap, onder wie Hollywoodsterren als Clint Eastwood, Roger Moore en Elizabeth Taylor, schrijvers als T.S. Eliot, Umberto Eco en Julian Barnes en popsterren als David Bowie, Eric Clapton en Bono.

Naast Commandeurs telt de orde ook Officieren en Chevaliers (ridders). Een kleine groep Nederlanders werd eerder tot de orde toegelaten. Violist André Rieu werd in 2009 Chevalier. In 2012 werd organist Ben van Oosten Officier. Ook Volkskrant-columnist en schrijver Toine Heijmans alsook de schrijvers Harry Mulisch en Kader Abdolah zijn Chevallier. Hella Haasse werd in 1995 benoemd tot Officier en later bevorderd tot Commandeur. Choreograaf Hans van Manen kreeg vorig jaar - net als nu Koolhaas - direct toegang tot de rang van Commandeur.

Hans van Manen kreeg eerder ook al de titel van Commandeur.Beeld anp