Direct naar artikelinhoud

Kabinet: zes werkweken kraamverlof voor partners in 2020, in 2019 één week

Het kraamverlof voor de partner van jonge moeders wordt volgend jaar uitgebreid van twee dagen naar een werkweek. In 2020 komen daar nog eens vijf werkweken aanvullend geboorteverlof bij.

Vaders dansen met hun babys en peuters tijdens de opening van de Negenmaandenbeurs.Beeld anp

Dit stelt minister Wouter Koolmees (D66) van Sociale Zaken voor in het Wetsvoorstel invoering extra geboorteverlof, Wieg. Het gaat om een uitwerking van afspraken uit het regeerakkoord van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Het voorstel is op internet gepubliceerd voor consultatie. Een maand lang kunnen burgers en belangengroepen reageren. Daarna buigt de ministerraad, de Raad van State en het parlement zich er over.

Nu hebben partners van jonge moeders recht op twee dagen betaald kraamverlof en drie dagen onbetaald verlof. Dit wordt volgend jaar uitgebreid naar een werkweek betaald verlof. Een uitbreiding met vijf vrije dagen zou parttimers bevoordelen en fulltime werkenden benadelen. Een parttimer zou dan meerdere weken vrij kunnen krijgen. Vandaar dat Koolmees voor een werkweek kraamverlof kiest. Het salaris moet dan door de werkgever worden doorbetaald. Nu moet de partner van de jonge moeder dit verlof opnemen binnen vier weken na de geboorte. Dit wordt zes maanden.

Naast de werkweek geboorteverlof komt vanaf juli 2020 nog eens vijf weken aanvullend geboorteverlof. Gedurende deze weken betaalt het UWV een uitkering, 70 procent van het salaris met een maximum van zo'n 3185 euro per maand. Ook dit verlof moet binnen zes maanden na de geboorte worden opgenomen. In totaal kan de partner van de jonge moeder dus zes weken verlof opnemen.  

Stellen die een kind adopteren of in pleegzorg nemen kunnen ieder zes weken verlof opnemen. Nu is dat nog vier weken. Tijdens dit verlof krijgen zij een uitkering van het UWV.

Wouter KoolmeesBeeld anp

Positief effect

Vrouwen hebben nu tijdens de zwangerschap 16 weken verlof. 'Mannen nu twee dagen en straks maximaal zes weken', schrijft Koolmees in een toelichting. 'Een vermindering van het verschil in verlofduur kan positief uitwerken voor de positie van vrouwen op de arbeidsmarkt.' Hij verwacht ook dat van het uitgebreidere verlof 'een positief effect uitgaat op de verdeling van taken binnen het gezin'. 'Ook voor de onderlinge band tussen de partner en het kind is het positief als de partner vanaf de geboorte goed betrokken is bij de zorg.'

Vakbeweging en werkgevers reageren verdeeld. Vorige week brachten ze nog een gezamenlijk advies aan Koolmees uit over uitbreiding van het partnerverlof. Zij vinden dat zowel de partner als de jonge moeder zes weken volledig doorbetaald ouderschapsverlof moeten krijgen. Voor de moeder zou dit komen bovenop de zestien weken zwangerschapsverlof. De rekening willen de sociale partners geheel bij het kabinet leggen. Die zou doorbetaling van het loon voor zijn rekening moeten nemen. Het extra verlof kost werkgevers dan niets.

De FNV vindt het gezamenlijke advies eigenlijk een magere, eerste stap. De vakbond verwijst naar een voorstel van de Europese Commissie die streeft naar 16 weken doorbetaald verlof voor jonge ouders. Het plan van Koolmees vindt de FNV dus al helemaal te mager.

Werkgevers van hun kant zijn niet blij met de rekening. 'Het kabinet legt de rekening eenzijdig neer bij werkgevers individueel voor de eerste vijf dagen en bij werkgevers collectief voor de rest, via een fonds gefinancierd door werkgevers. Wij kiezen vanuit het maatschappelijk en economisch belang voor de logica van de financiering uit de algemene middelen', laten VNO-NCW en MKB Nederland weten.

Aanvullingen en correcties: Bij dit artikel stond eerst als kop dat in 2018 partners een week kraamverlof krijgen. Dit klopt niet, dat gebeurt in 2019 pas.


Zwangerschap en werk blijkt een moeilijk huwelijk

Ontslag bij zwangerschap, het overkomt vrouwen nog steeds. De oplossing ligt niet alleen bij de werkgevers, maar ook bij vrouwen zelf en bij hun partners. (+)

Paradijselijk ziet de ouderschapsregeling er in Duitsland op het eerste gezicht uit. Maar er is een keerzijde. (+)

Het moederschap is veel zwaarder dan kinderloze vrouwen kunnen bevroeden, vinden Barbara van Erp en Femke Sterken. Ze hebben een 'antiblog' en schreven een boek. (+)