Direct naar artikelinhoud

Nederlandse mannen en vrouwen onttroond als olympisch kampioen achtervolging

Nederland is er op de Winterspelen niet in geslaagd de ploegenachtervolging bij de mannen te winnen. Het goud op het teamonderdeel ging naar Noorwegen, het zilver naar Zuid-Korea. Nederland moest zich tevreden stellen met brons.

Nederlandse mannen en vrouwen onttroond als olympisch kampioen achtervolging
Beeld ANP

Het ging voor het Nederlandse trio Sven Kramer, Patrick Roest en Jan Blokhuijsen (Koen Verweij was reserve) al mis in de halve finale toen Blokhuijsen bij de start tegen Noorwegen een veer in zijn linkerschaats brak. Daardoor werkte het klapmechanisme niet meer.

Noorwegen ging met de tweede tijd ooit gereden door naar de strijd om het goud. De Nederlandse mannen wisten dat brons het hoogst haalbare zou zijn. Opnieuw kwamen Kramer, Roest en Blokhuijsen op het ijs. Ze moesten het opnemen tegen het trio uit Nieuw-Zeeland, die het in de halve finale Zuid-Korea een stuk lastiger hadden gemaakt dan van tevoren was verwacht.

De wedstrijd begon met een valse start van de Nederlanders. Roest was iets te ongedurig. De herstart verliep volgens het boekje en Nederland nam meteen de leiding in het duel. Ze lieten de ploeg van stayer Peter Michael niet in de buurt komen en reden in een gestrekte draf naar de bronzen medaille.

Noorwegen - Zuid-Korea

Veel spannender was even later de strijd om de olympische titel, waar Noorwegen Zuid-Korea trof. De thuisrijders wisten de steun van het brullende publiek achter zich. Aanvankelijk kon die golf aan geluid de Koreanen niet vooruit stuwen, maar halverwege begonnen ze de achterstand op Noorwegen in te lopen en zetten het om in een voorsprong.

De Noren, onder leiding van de gedrongen Sverre Lunde Pedersen, haalden hun voorsprong terug. Hij bouwde voldoende voorsprong op om de snelle slotronde van de Koreanen te weerstaan. Na het goud van Lorentzen op de 500 meter op maandag, konden de Noren opnieuw juichen.

Sven Kramer, Jan Blokhuijsen, Patrick Roest en Koen Verweij tijdens de warming-up.Beeld anp

Nederland - Japan

In navolging van de mannen werden ook de Nederlandse vrouwen onttroond als olympisch kampioen ploegachtervolging. Het nationale trio, met Ireen Wüst als gangmaker, haalde wel de finale, maar er van de wereldrecordhouders uit Japan die in de tweede helft van de race over zes ronden hun rondetijden omlaag wisten te krijgen. Na tweeëneenhalve ronde geleid te hebben raakte Nederland weer achterop. Op de streep was het verschil 1,58 seconden in het voordeel van Japan.

Het team van coach Johan de Wit, gebouwd rond het duo Miho en Nana Takagi, verbeterde dit seizoen tweemaal het wereldrecord en bleek ook woensdag ongenaakbaar. Nederland reed in de opstelling Ireen Wüst, Marrit Leenstra en Antoinette de Jong.

In de halve finale was reserve Lotte van Beek voor Leenstra het ijs opgegaan. Het sparen van krachten bleek niet effectief genoeg. Het brons was in de ploegachtervolging voor de Verenigde Staten, met twee sprinters (Heather Bergsma en Brittanny Bowe) aan boord.


De mooiste verhalen over de Olympische Winterspelen

Lees de mooiste verhalen over de Olympische Spelen, verzameld op één pagina.

Acht Winterspelen geleden won Noorwegen geen enkele gouden medaille. Nu leiden ze het medailleklassement weer. Niet een berg geld, maar wetenschap en bescheidenheid maken het verschil.

Coaches raadden Lorentzen sprinten afnu is hij olympisch kampioen.

Lorentzen wint 500 meter; na 20 jaar weer olympisch schaatsgoud voor Noorwegen.

Beetje saai dat Nederland zoveel schaatsmedailles wint? Het kan erger: deze landen zijn nog dominanter in een sport.

Nederland - Japan
Beeld de Volkskrant