Gouverneur Bovens: 'Rapport relativeert risico’s Palmen te veel'

© Diana Scheilen/Johannes Timmermans

De onderzoekers Korsten en Elzinga relativeren de integriteitsrisico’s rond het wethouderschap van Jo Palmen te veel, omdat ze het begrip integriteit slechts juridisch en niet moreel hebben benaderd.

Benti Banach

Dat is niet wenselijk en niet verstandig, zo reageert gouverneur Theo Bovens op de second opinion die de twee bestuurskundigen in opdracht van de gemeenteraad van Brunssum hebben opgesteld. "Deze visie acht ik veel te beperkt”, aldus Bovens.

OmgangsvormenDe morele component scharen Korsten en Elzinga onder bestuurlijke professionaliteit en omgangsvormen. Bovens hecht echter grote waarde aan het morele kompas van bestuurders en gemeenten, omdat dat mede bepalend is voor het vertrouwen in en aanzien van het openbaar bestuur. Het vernieuwde Limburgse integriteitsbeleid is opgesteld juist omdat aanzien en vertrouwen in het bestuur onder druk stonden.

KwetsbaarhedenOfschoon Korsten en Elzinga de risico’s voor Palmen en Brunssum een stuk lager inschatten dan Winants en het eerder ingeschakelde bureau G&I, trekken de twee professoren wél dezelfde conclusie voor ná de verkiezingen: "Aan Palmen kleven op het vlak van bestuurlijke professionaliteit, communicatief vermogen en integriteit dusdanige kwetsbaarheden, dat die hem blijvend zullen achtervolgen. Dat zou voor Jo Palmen reden voor bezinning moeten zijn”, schrijven de professoren.Lees hier de officiële reactie van gouverneur Theo Bovens(docx, download)VerstandVolgens Theo Bovens onderschrijven de onderzoekers daarmee hetzelfde als wat hij tot nu toe heeft gezegd: "Gemeenteraad en Jo Palmen, gebruik je gezond verstand.” De gouverneur is daarnaast verheugd over de aanbevelingen die Korsten en Elzinga doen voor toekomstige risicotoetsen. Zij vinden, net als Bovens, dat de minister een wettelijke bevoegdheid moet krijgen om te kunnen ingrijpen bij patstellingen tussen een burgemeester en gemeenteraad.