E.Westland
E.Westland Entertainment 21 feb 2018
Leestijd: 2 minuten

Stage Entertainment onder vuur

The Lion King, Billy Elliot en Ciske de Rat: zomaar een greep uit de succesvolle musicals die door het door Joop van den Ende opgerichte bedrijf Stage Entertainment in Nederland op de planken zijn gebracht. Maar het entertainmentbedrijf ligt onder vuur. Minder bekende acteurs zouden worden „uitgewrongen".

Dat beweert FNV’s Kunstenbond in het AD. Enkel de bekende acteurs zouden goed worden betaald door Stage Entertainment. „Voor wie geen Chantal Janzen of Pia Douwes heet, is het sappelen”, schrijft de krant.

Het musicalbedrijf zou verwikkeld zijn in twee rechtszaken met (voormalig) werknemers. Pianist Bernard Goovaerts beweert dat het bedrijf – waarvoor hij al 22 jaar speelt – van zijn vaste muzikanten af wil en dat hij ineens werd afgewezen voor een auditie omdat hij te ‘jazzy’ zou spelen. Het ontslag dat Stage Entertainment vervolgens voor de pianist aanvroeg werd door het UWV dan ook geweigerd.

Onbetaald overwerk

Producent Stage Entertainment wil niet inhoudelijk reageren op de rechtszaak. Ook op een andere lopende rechtszaak, die twaalf dansers uit de musical Billy Elliot aanspanden voor „structureel onbetaald overwerk", wil het entertainmentbedrijf niet reageren.

„Wij herkennen ons niet in het beeld dat de Kunstenbond van ons schetst”, laat Stage Entertainment weten. Het bedrijf vindt het raar dat „deze verwijten naar ons bedrijf nooit op tafel zijn gekomen” tijdens gesprekken met de vakorganisatie en brancheorganisatie VVTP. Op andere vragen over de zaak of over de problemen met de wetgeving die het bedrijf de afgelopen jaren heeft gedwongen freelancemedewerkers in vaste dienst te nemen, wil Stage niet ingaan.

Wettelijke regelgeving

De Kunstenbond bevestigt dat het onderwerp eerder niet is aangesneden. „Wij zijn benaderd door de pianist om hem bij te staan tijdens de openbare rechtszaak”, stelt bestuurder Pepijn ten Kate. „Maar naar aanleiding van deze zaak zijn we wel verder gaan vragen. We hebben inmiddels meerdere mensen gesproken die deze gang van zaken bij Stage bevestigen.”

De Kunstenbond is al enige tijd in overleg met Stage over het afsluiten van een cao voor vrije podiumkunstenaars. „Als deze zaak iets aantoont, is het dat er dringend behoefte is aan wettelijke regelgeving op dit gebied”, stelt Ten Kate.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.