Direct naar artikelinhoud

Amsterdamse Mien Klaver is oudste olympiër aller tijden

Mien Schopman-Klaver werd op 26 februari 1911 geboren in Amsterdam. In 1932 was zij op de Olympische Spelen in Los Angeles. Sinds woensdag is zij de oudste olympiër aller tijden.

De Nederlandse dames in Los Angeles met Miep Klaver helemaal links en in het midden de Amerikaanse filmster Frances Dee, vroeger zelf wereldkampioene sprint.Beeld De Revue der Sporten

Nederland stuurde een kleine ploeg van 45 sporters naar de Olympische Spelen van 1932 in Los Angeles. De economische crisis was in volle gang en daarom was er te weinig geld om er meer naar de andere kant van de oceaan te sturen. 

Op 1 juli vertrokken deze olympiërs voor een reis van maar liefst twee maanden. De Amsterdamse Mien Klaver was mee als lid van de estafetteploeg van vijf atletes, nog onder haar meisjesnaam. Ze woonde toen op de Ceintuurbaan, vlakbij de brouwerij van Heineken, waar haar vader werkte. 

In 1930 was zij één van de oprichters van de Amsterdamse Damesatletiek Vereniging ADA. De atletes regelden zelf bij de gemeente een trainingsruimte bij het Olympiaplein. Op het laatste moment kreeg zij een telefoontje van Olga du Jour van ADA: "Heb je zin om naar de Olympische Spelen te gaan?" Zo was Klaver tot haar eigen verbazing opeens geselecteerd. 

Snel moest ze naar de Bijenkorf om het olympische uniform op te halen. Thuis pakte Klaver nog even de wereldkaart erbij, want ze had geen idee waar Los Angeles eigenlijk lag.

Reserve
In Los Angeles zelf werd bepaald wie genoegen moest nemen met een reserverol. 'Vandaag hebben Mien Klaver en Joop Dalmolen er om gekampt wie de 100 M. in de estafette zal loopen,' schreef de Friese atlete Tollien Schuurman in haar dagboek. 

'De honderd meter was uitgezet. De beide meisjes zijn een beetje nerveus. We gunnen 't allebei. Wij stonden aan den finish. Eerst graven ze haar startkuiltjes. Op uw plaatsen, klaar, pang. Ze loopen wat ze kunnen. Joop Dalmolen ligt voor, komt met 13. M. voorsprong door den finish.'

Klaver deed zo niet mee aan de estafette, omdat er in 1932 alleen maar een finale was. Helaas was Nederland te laat met de inschrijving voor een ander onderdeel, zodat Klaver helemaal niet in actie is gekomen. Twee maanden van huis, maar geen seconde op de Olympische Spelen.

Strikt formeel is Klaver daarom geen olympiër, want daarvoor moet een sporter hebben meegedaan aan een olympische wedstrijd, al is het maar één pas. Klaver liep echter wel achter de Nederlandse vlag bij de openingsceremonie en ook bij de officiële sluiting van de Spelen van 1932 stond ze tussen alle deelnemers op het veld, zo schreef Schuurman in haar dagboek.

Officieel is Klaver dan misschien geen olympiër, maar dichterbij kan een sporter toch echt niet komen.

De oudste ooit
Over vijf dagen hoopt Schopman-Klaver haar 107e verjaardag te vieren. Ze is daarmee nu even oud als Walter Walsh, die op 29 april 2014 is overleden, vijf dagen voor zijn 107e verjaardag.

In 1948 deed deze FBI-agent namens de Verenigde Staten mee aan de Olympische Spelen in Londen en was sinds maart 2013 de oudste olympiër aller tijden. Woensdag deelt Schopman-Klaver dit wereldrecord nog met Walsh, maar vanaf donderdag kan zij echt de alleroudste olympiër ooit zijn.

Kort na de Spelen van 1932 stopte de Amsterdamse met haar sport vanwege de economische crisis. Met haar aanstaande echtgenoot opende ze een delicatessenzaak aan de Heemstedestraat. Ze woont nu in Leiden.

Op uw plaatsen, klaar, pang. Ze loopen wat ze kunnen
Friese atlete Tollien Schuurman in haar dagboek