Luister naar

Belastingdienst lijdt tweede nederlaag op rij

Nieuws
De Belastingdienst en het ministerie van Financiën hebben voor de tweede keer in dezelfde rechtszaak een nederlaag geleden. Het gerechtshof in Den Bosch bepaalde dinsdag opnieuw dat de nabestaanden van een zwartspaarder de belastingaanslag over diens Luxemburgse bankrekening niet hoeven te betalen.
Robert Giebels redactie vk
woensdag 21 februari 2018 om 03:00

Den Haag

Het is voor het hof onvoldoende duidelijk welk bewijs de Belastingdienst heeft voor het opleggen van de aanslag. Dat bewijs komt van een tipgever die in 2009 tegen betaling 76 namen van zwartspaarders overdroeg aan de Belastingdienst, die beloofde de identiteit van de tipgever geheim te houden. Die geheimhouding vond het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden in 2015 onrechtmatig en dat hof vernietigde daarom ook al de belastingaanslag van de inmiddels overleden zwartspaarder.

De Belastingdienst ging in cassatie bij de Hoge Raad, die de zaak terugverwees naar het hof van Den Bosch. Die komt nu om een andere reden tot dezelfde uitspraak: dat de al opgelegde belastingaanslag moet worden vernietigd. Niet langer vindt de rechter de anonimiteit van de tipgever het probleem, maar de vraag hoeveel tipgeld hij kreeg, hoe hij aan de namenlijst van de zwartspaarders is gekomen en hoe betrouwbaar hij is.

belonen crimineel gedrag

Het hof gaat ervan uit dat de tipgever strafbare feiten heeft gepleegd om aan de lijst te komen. Dat wil niet meteen zeggen dat de Belastingdienst de namenlijst niet kon gebruiken – volgens het hof kon de Belastingdienst niet anders. Maar de fiscus heeft zich er niet van vergewist of het op deze manier opsporen van zwartspaarders wel in verhouding staat tot het financieel belonen van crimineel gedrag.

Enige terughoudendheid was passend geweest, maar die heeft de fiscus niet betracht. Zo bleek de Belastingdienst niet geïnteresseerd in de ernst van de strafbare feiten die zijn gepleegd om aan de namenlijst te komen en was er geen belangstelling voor het criminele verleden van de tipgever.

Het hof is al met al ontevreden over de manier waarop de Belastingdienst opening van zaken heeft gegeven over het verkrijgen van de zwartspaarderslijst. Daardoor, zo vindt de rechter, kan dat bewijsmateriaal niet worden gebruikt en is de belastingaanslag die daarop is gebaseerd, ongeldig. Dat doet vermoeden dat alle 76 zwartspaarders die op de lijst staan, met terugwerkende kracht vrijuit gaan. Daar gaat het ministerie van Financiën echter niet van uit, zegt een woordvoerder. ‘Van de 76 zaken staan er 70 onherroepelijk vast. Deze uitspraak van het hof van Den Bosch heeft daar geen invloed op.’

naheffingen

Volgens Financiën is aan de 70 zwartspaarders voor 11 miljoen euro aan naheffingen en boetes opgelegd. De tipgever krijgt daar een percentage van, sprak de toenmalige staatssecretaris van Financiën, Jan Kees de Jager met hem af in 2009. De beloning zou volgens De Jager ‘maximaal enkele tonnen’ bedragen, maar het hof kan dat niet controleren.

Het ministerie overweegt opnieuw in cassatie te gaan bij de Hoge Raad. De uitspraak is voor Financiën geen reden voortaan af te zien van betaalde tipgevers. Immers, de informatie van de tipgever is accuraat gebleken, stelt de rechter vast. Daarmee staat vast dat de overleden man van wie de nabestaanden de zaak aanspanden, een zwartspaarder is. Dat de tipgever zelf geen zwartspaarder is, heeft de Belastingdienst overtuigend duidelijk gemaakt, vindt het hof.

De zaak kreeg eind 2014 een politieke wending, toen de president van het hof Arnhem-Leeuwarden aangifte deed tegen het ministerie van Financiën, omdat de belastinginspecteur de naam van de tipgever weigerde te noemen. Toen de Hoge Raad een jaar later oordeelde dat de tipgever anoniem mocht blijven, trok het hof de aangifte weer in. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Agenten met machinegeweren bewaken de Dom in Keulen rond Kerst en Nieuwjaar na de ontdekking van aanslagplannen van ISIS-Khorasan.

ISIS heeft Europa nog steeds in het vizier voor aanslagen als die in Rusland

In heel Europa zijn veiligheidsdiensten in staat van paraatheid. Want de aanslag in Moskou was niet het enige plan van ISIS. Het heeft Europa weer stevig in het vizier, te beginnen met kerken.

‘Je kunt aan je vlucht een CO2-uitstootcijfer hangen, maar wat zijn de precieze gevolgen dan?'

Waarom we toch blijven vliegen ondanks schaamte. 'Zet op een rij wat je belangrijkste waarden zijn'

Vliegschaamte blijft een dingetje, van de 18 tot 65-jarigen heeft 1 op de 5 er last van. Waarom blijven we vliegen, terwijl we weten dat het het klimaat fors schaadt?

De brug over het Noordhollandsch Kanaal bij Purmerend ligt midden in de A7, en is verreweg de belangrijkste verkeersader in het gebied.

Motorambulances en speedpedelecs om de file te omzeilen: de brug over de A7 wordt verbouwd

De verkeersoverlast in Noord-Holland zal gigantisch zijn zodra Rijkswaterstaat begint met de versteviging van een brug, midden in de A7. Artsen en verpleegkundigen maken zich zorgen over de gevolgen voor de spoedzorg.

Boerenprotest dinsdagmorgen in Brussel.

EU-landen komen boeren ongekend snel tegemoet, GroenLinks spreekt van 'symboolpolitiek'

De EU-landen zijn akkoord met een serie maatregelen die tegemoetkomen aan de protesten van boeren. De milieueisen om EU-landbouwsubsidies te krijgen worden versoepeld, kleinere landbouwbedrijven worden helemaal niet meer gecontroleerd.

Het gezin Laan, met rechtsboven Henk-Willem en daaronder zijn gehandicapte zoon Joas pleit voor betere toiletvoorzieningen voor mensen als Joas. ‘We hopen dat het balletje nu snel verder gaat rollen.’

Waar verschoon je onderweg een ernstig gehandicapt kind? 'Soms moet het in de bosjes'

Naar de wc gaan tijdens een dagje uit levert kinderen en volwassenen met een ernstige beperking veel gedoe op. Ze hebben vaak een ruimte nodig waarin ze liggend verschoond kunnen worden. Maar die zijn er nauwelijks.

Anniek Pheiher leidt een trainingssessie voor activistische beleggers bij The Field in Leiden.

Klimaatactivistische beleggers trainen voor de confrontatie met CEO's: 'Ik wil ja of nee horen'

In de aanloop naar het aandeelhoudersseizoen stoomt Milieudefensie honderden klimaatactivisten klaar om een duurzamer beleid af te dwingen bij bedrijven. Actrice Anniek Pheifer traint de activistische beleggers.